Jen si tady odkládám svoje zkušenosti s hotovými mraženými jídly, protože se mne někdo ptal
Někdo mne poprosil, abych vyzkoušela pár mražených jídel a dělala si k tomu poznámky. Nic systematického, takže to berte jen jako informační „výkřik do tmy“ 🙂 Opravdu to není placená reklama 😀
Jídla jsou mražená a rovnou je ohříváte v mikrovlnce bez rozmražování.
Kuřecí stripsy a hranolky
Z mraženého na talíř za 5 minut.
Moje cítění trochu uráželo, že pár hranolek bylo ve stripsové sekci.
Nepochopila jsem úplně návod. Stripsy a příloha se mají ohřívat zvlášť. Tomu bych normálně rozuměla, ale ono se to mělo ohřívat stejnou dobu. Nicméně když to mám ohřívat v té plastové vaničce a propíchané vidličkou, tak jediné, co mne napadlo, tak to rozstřihnout.
Takže jsem to udělala. Rozstřihla jsem to, tím se porušil obal a vlastně to nebylo pak možná ani nutné probodat vidličkou. Nicméně já jsem to probodala vidličkou. Roztřídila jsem hranolky, kam patří. Dala jsem prvně do mikrovlnky stripsy a ohřívala jsem je 2,5 minut na 800 W. Pak jsem tam dala hranolky a ohřívala 2,5 minut na 800 W (návod říká 2-3 min na 700-1000 W).
Ohřáté jídlo bylo opravdu ohřáté a vypadalo celkem dobře. Já jsem totiž čekala úplnou příšernost.
Dole pod stripsy zůstalo trochu tuku a také stripsy ze spodní části byly trochu vlhké/tukovité. Pomohlo by je odsát na ubrousku, ale křupavost z toho nebude.
Naservírovala jsem to na talíř a vypadalo to slušně.
Větší kousky masa byly dobré, šťavnaté. Malé kusy byly tuhé a suché – asi jako když ohříváte řízek v mikrovlnce, tak ty suché kraje. Ochucení lehce pikantní, příjemné, můj citlivý čenich zaregistroval kdesi vzadu skořici.
Hranolky jsem čekala úplně ohavné (to je optimismus, co?), ale byly relativně v pohodě. Asi tak jako když si objednáte jídlo a dovezou vám ho domů. Asi mají poměrně dobrou recepturu, protože nebyly rozmočené a vlhké, ale pořád tam byl pokus o vnější kůrku. Nebyly osolené (jiank by vlhly, aha!), takže bych je možná osolila. Nicméně co bych určitě, tak bych k tomu jídlu přidala omáčku, například tatarku. To zachránilo hranolky, jinak by byly suchý.
Nelíbilo se mi, že jsem našla v hranolkách bramborového „bubáka“, ale to se stane i v lepších rodinách a v kupovaných baleních hranolek.
Celkové hodnocení – čekala jsem děs, bylo to použitelné 🙂
Masové kuličky v rajské omáčce, těstoviny
Z mraženého na talíř za 12 minut.
Mražená folie nahoře je poměrně křehká, takže pokud skladujete v mrazáku věci příliš natěsno, roztrhne se a tím se může znehodnotit jídlo. Kromě toho když se snažíte to propíchnout vidličkou, tak se to spíš láme.
Opět jsem to nevymyslela jinak, než že rozstřihn uobě sekce. Tady už to dávalo smysl, protože se hlavní chod ohříval jinak dlouho než příloha. A zase jsem to probodala vidličkou a rovnou dala do mikrovlnky.
Ohřívala jsem hlavní na 8 minut (podle návodu „-9“, tuším chybělo číslo 7) a přílohu na 5 minut (návod 4-6 minut), vždy na 800 W. Ohřáté to bylo perfektně. Omáčka akorát, maso prohřáté, těstoviny pěkné a neoschlé.
Dobu ohřívání je potřeba sečíst, takže tady mi „příprava“ zabrala 12 minut v mikrovlnce.
Jídlo vypadá pěkně. Těstoviny jsou vcelku žluté a chutnají jako normální těstoviny – rozhodně lepší než když si ohřejete vychlazené těstoviny, ale ani nejsou čerstvě uvařené. Omáčka byla dost sladká, ale to je zrovna u rajské typicky osobní preference.
Masové koule byly dobře velké. Připomínaly mi chutí trochu játrové knedlíčky a když jsem to zkoumala, tak mi došlo, že to bude asi obsahem hovězího masa, které mívá játrovitou chuť. No a nebo větším množství strouhanky 😀 Jiný nápad nemám. Masové koule v sobě nicméně mají jen 25% masa celkem, takže to má samozřejmě vliv.
Celkově bych to dala na úroveň slušného jídla ze školní jídelny, je to servírovatelné.
Vepřové maso na česneku, staročeské zelí, houskový knedlík
Z mraženého na talíř za 8,5 minuty.
Osvědčeným způsobem jsem rozstřihla přílohu a hlavní část jídla a ohřívala jsem to postupně.
Maso a zelí dohromady v jednom ohřívání 6 minut na 800 W.
Knedlíky 2,5 minuty na 800 W. U knedlíku byla trochu výzva probodat folii a ne knedlíky, ale dalo se to po krajích.
Maso bylo měkkounké, dobře ochucené.
V zelí asi opravdu byly jablka, nebo co to – nebylo ani moc kyselé, ani nějak sladké, dobré to bylo. Knedlíky samozřejmě nebyly domácí, ale neměla jsem s nimi žádný problém.
Kamarád zkoušel guláš s knedlíky a knedlíky mu tvrdly – mě se to nestalo, ale podle jeho tipu jsem ohřívala prvně hlavní chod a pak knedlíky. Nicméně ani když jsem dojedla a kus knedlíku mi zbyl, tak nebyl tvrdý, ani oschlý, jak se někdy u knedlíků z mikrovlnky stává. Rozhodně bych u ohřívání knedlíků zdůraznila potřebu to ohřívat uvnitř toho obalu, protože to tam vytvořilo takovou páru.
Dobré to bylo, tohle bych doporučila. Takové vepřo-knedlo-zelo. Samozřejmě, že maminka a babička dělají lepší, ale to jste nemohli čekat nic jiného.
POZN – úvodní obrázek z fotobanky zdarma