Veganská letní pochoutka s čokoládou a všemi dobrotami

Já už jsem zmiňovala dřív, že jsem si koupila kuchařky od MaruškyVEG. Zkoušela jsem hned dva recepty po sobě, které spolu měly souviset. První byl slaný karamel. A to se mi povedlo velmi. A druhý je tento ledňák. Ten se taky povedl velmi, ale trochu jinak, než podle receptu
V originálním receptu se používá slaný karamel tak, že se do něj obalí ledňáky. A na to se teprve dá čokoládová vrstva. Nevím, jak to dělá Maruška, ale mě to nefungovalo. Karamel stekl, ať jsem to měla zmražené, jak jsem chtěla. A měla jsem i předem podezření, že to fungovat nebude, protože cukrové rozvary mrznou špatně. Tak nevím, jak to přesně mělo být, ale tento krok vynechávám.


Taky jsem asi nějak méně zručná s čokoládou, protože tak krásně obalené nanuky s množstvím čokolády dle receptu…prostě neumím. Takže dávám verzi, kterou jsem zvládla. A není to rozhodně špatné
Vzhledem k tomu, že jsem si koupila nové formičky na nanuky od Tescoma, tak jsem recept upravila tak, aby se mi to vešlo. Mám sice doma větší i menší, ale tady používám ty větší. Mají výhodu, že drží dohromady a dají se tak postavit, ale taky se dají rozpojovat a samostatně ukládat, nebo odebírat. Dobře v tom zmrzlina drží (mají otvor v té tyčce, na které zmrzlina drží, takže to zmrzne skrz) a plast je kvalitní, tak se to dobře vyndává. Mám teď přímé srovnání s levnou formičkou z Pepco a to je nebe a dudy!




ARAŠÍDOVÝ LEDŇÁK – množství na 6 ledňáků o objemu cca 45 ml
Potřeby na nanuky:
- 200 ml kokosového mléka
- 30 g arašídového másla
- 20 ml javorového sirupu
- špetku soli
Na ozdobení nanuku:
- 100 g hořké čokolády dle preferencí
- 20 g tuku (kokosový tuk, nebo nevegan ztužený tuk)
- 30 g slaných arašídů
Postup: Všechny potřeby na nanuky smixujte dohromady, třeba ponorným mixérem.


Naplňte do formiček na ledňáky a dejte mrazit alespoň na několik hodin, nebo třeba přes noc.
Pak ledňáky vyndejte z formiček a položte na nějakou podložku vyloženou pečícím papírem. Dejte zpátky do mrazáku.

Rozpusťte čokoládu s tukem a nasekejte arašídy na kousky.

Pokud chcete co nejestetičtější variantu, tak rozpuštěnou čokoládu dejte do nahřáté sklenice (nebo sklenici dejte do nádoby s vodou, aby byla čokoláda co nejtekutější během procesu). Každý leďnák namočte do čokolády, odložte na podložku a IHNED posypte arašídy.
Nebo udělejte moji verzi tzn. do rozpuštěné čokolády přimíchejte většinu arašídů. Lžící naneste čokoládu s arašídy na ledňák postupně (ale rychle) z obou stran. Odložte na podložku a IHNED posypte trochou arašídů pro estetický dojem. Další zjednodušení už si asi umíte představit sami
Jakmile máte hotovo, ledňáky hned vraťte zpátky do mrazáku. Nechte mrazit ještě alespoň hodinu, raději trochu déle.

Máte hotovo. A nezapomeňte to rychle sníst, ať si uvolníte tvořítka na další zmrzku
