Veganská letní pochoutka s čokoládou a všemi dobrotami
Já už jsem zmiňovala dřív, že jsem si koupila kuchařky od MaruškyVEG. Zkoušela jsem hned dva recepty po sobě, které spolu měly souviset. První byl slaný karamel. A to se mi povedlo velmi. A druhý je tento ledňák. Ten se taky povedl velmi, ale trochu jinak, než podle receptu 😀
V originálním receptu se používá slaný karamel tak, že se do něj obalí ledňáky. A na to se teprve dá čokoládová vrstva. Nevím, jak to dělá Maruška, ale mě to nefungovalo. Karamel stekl, ať jsem to měla zmražené, jak jsem chtěla. A měla jsem i předem podezření, že to fungovat nebude, protože cukrové rozvary mrznou špatně. Tak nevím, jak to přesně mělo být, ale tento krok vynechávám.
Taky jsem asi nějak méně zručná s čokoládou, protože tak krásně obalené nanuky s množstvím čokolády dle receptu…prostě neumím. Takže dávám verzi, kterou jsem zvládla. A není to rozhodně špatné 😀
Vzhledem k tomu, že jsem si koupila nové formičky na nanuky od Tescoma, tak jsem recept upravila tak, aby se mi to vešlo. Mám sice doma větší i menší, ale tady používám ty větší. Mají výhodu, že drží dohromady a dají se tak postavit, ale taky se dají rozpojovat a samostatně ukládat, nebo odebírat. Dobře v tom zmrzlina drží (mají otvor v té tyčce, na které zmrzlina drží, takže to zmrzne skrz) a plast je kvalitní, tak se to dobře vyndává. Mám teď přímé srovnání s levnou formičkou z Pepco a to je nebe a dudy!
ARAŠÍDOVÝ LEDŇÁK – množství na 6 ledňáků o objemu cca 45 ml
Potřeby na nanuky:
- 200 ml kokosového mléka
- 30 g arašídového másla
- 20 ml javorového sirupu
- špetku soli
Na ozdobení nanuku:
- 100 g hořké čokolády dle preferencí
- 20 g tuku (kokosový tuk, nebo nevegan ztužený tuk)
- 30 g slaných arašídů
Postup: Všechny potřeby na nanuky smixujte dohromady, třeba ponorným mixérem.
Naplňte do formiček na ledňáky a dejte mrazit alespoň na několik hodin, nebo třeba přes noc.
Pak ledňáky vyndejte z formiček a položte na nějakou podložku vyloženou pečícím papírem. Dejte zpátky do mrazáku.
Rozpusťte čokoládu s tukem a nasekejte arašídy na kousky.
Pokud chcete co nejestetičtější variantu, tak rozpuštěnou čokoládu dejte do nahřáté sklenice (nebo sklenici dejte do nádoby s vodou, aby byla čokoláda co nejtekutější během procesu). Každý leďnák namočte do čokolády, odložte na podložku a IHNED posypte arašídy.
Nebo udělejte moji verzi tzn. do rozpuštěné čokolády přimíchejte většinu arašídů. Lžící naneste čokoládu s arašídy na ledňák postupně (ale rychle) z obou stran. Odložte na podložku a IHNED posypte trochou arašídů pro estetický dojem. Další zjednodušení už si asi umíte představit sami 😀
Jakmile máte hotovo, ledňáky hned vraťte zpátky do mrazáku. Nechte mrazit ještě alespoň hodinu, raději trochu déle.
Máte hotovo. A nezapomeňte to rychle sníst, ať si uvolníte tvořítka na další zmrzku 😀