Bezlaktózové · Sladké pečené

BORŮVKOVÝ DORT

Linecký korpus, borůvkový tvaroh a ještě želé s borůvkami. To je ten správný dort pro milovníky ovocných dortů.

Když potřebuji ten správný borůvkový dort, nikde žádný recept není. Tak ho prostě vymyslím. A to byl i tento případ. Chtěla jsem udělat pro kamarádku dort a zjistila jsem, že má ráda ovocné dorty. A nic se mi nelíbilo. Takže vlastní invence 🙂 A myslím, že tady jsem byla opravdu odhodlaná ho upéct, protože první pokus se z absolutně neznámých důvodů nepovedl. I mistr tesař se někdy utne.

Doporučuji nedávat asi plné množství želatiny, ledaže byste jí tam tolik chtěli. Aby to vypadalo souměrně, chtělo by to použít tak 3/5. Na tomto dortu je 400 ml a forma má 20 cm v průměru. Zbytek není důvod vylévat, prostě si dejte do mističky s nějakým dalším ovocem/borůvkami a snězte zvlášť. A nedoporučuji prostě jen ubrat tekutiny a dát stejné množství želatiny, želatina je pak příliš tvrdá

Dort by asi šel dělat i s čerstvými borůvkami, ale to bych je do tvarohové části alespoň trochu rozmačkala, aby pustily barvu a nebyly to izolované kuličky. A chtělo by to spíš lesní borůvky (ty, co barví prsty) než kanadské (ty se světlou dužninou).

Nenechte se odradit tím, že dort má víc vrstev. Není složitý.

BORŮVKOVÝ DORT – na dort 20 cm v průměru, cca 12 porcí

P korpus:

  • 150 g hladké mouky,
  • 100 g másla (Hery) v pokojové teplotě,
  • 40 g moučkového cukru,
  • 1 žloutek,
  • 1 lžička strouhané citronové kůry,
  • špetka soli

P nádivka:

  • 250 g (bezlaktozového) tvarohu,
  • 200 g rozmražených borůvek (už povolené a bez
  • 50 g moučkového cukru,
  • 1 vejce,
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

P želatina:

  • želatina (já Vitana na sladké i slané),
  • 200 g rozmražených borůvek (už povolené a bez tekutiny),
  • 500 ml džusu z červeného ovoce (nebo tekutina vykapaná z borůvek, nebo kombinace)

P ozdoby:

  • (bezlaktozová) smetana na šlehání,
  • čerstvé borůvky

PP: V mixéru s hnětacím hákem nechte do hladkého propracovat všechny ingredience na těsto. Můžete samozřejmě i ručně. Příslušnou kouli dejte na chvilku do lednice.

Troubu vyhřejte na 175 stupňů.

Formu na dort vyložte vespod pečícím papírem. Já mám formu, který má rozkládací dno a boky. A dělám to jednoduše tak, že formu rozložím, papír položím přes dno a formu normálně zavřu. Tím se mi dno samo vyloží a okraje jen trochu odstřihnu, nechám asi 3 cm.

Těsto namačkejte rukama rovnoměrně do formy.

Teď těsto pobodejte vidličkou a dejte těsto samotné na 10 minut péct do vyhřáté trouby. Pokud se bojíte, přidejte fazole na blind baking – pokud nevíte, co to je, tak se na to vybodněte 😀

Mezitím si udělejte náplň, na kterou jednoduše smíchejte všechny suroviny dohromady.

Náplň nalijte na předpečené těsto a dejte cca 20 minut péct. Upečená náplň má slaboulince hnědý kraj a je skoro tuhá (ještě dotuhne po zchladnutí). Po upečení vytáhněte a nechte ve formě zchladnout na pokojovou teplotu a pak aspoň na půl hodiny do lednice.

Připrave si směs na želatinu podle návodu – tato konkrétní se zalije horkým džusem/šťávou a rozmíchá, nevaří se. Želatinu nelijte na dort hned, ale až trochu zchladne. Nesmí samozřejmě vychladnout úplně, to by ztuhla, ale mě to trvalo cca 30 minut v pokojové teplotě, než byla taková „hustější“, ale ještě pořád stékala po lžičce a nedělala hroudy.

Korpus vytáhněte z lednice, dejte na něj vykapané borůvky. Zalijte želatinou a vložte zpět do lednice aspoň na hodinu (klidně přes noc).

Dort tedy bude mít několik vrstev – přibližně takto.

Chvíli před podáváním ušlehejte šlehačku. Udělejte cukrářským sáčkem (třeba něco takového) s hvězdičkovou špičkou pusinky a na každou posaďte borůvku. Vyznačíte si tím tak nějak intuitivně i porce 🙂

Protože dort sloužil jako narozeninový, tak jsem ho nakonec obsypala borůvkami a dala nahoru svíčku. Možná to není klasické uspořádání, ale líbil se a chutnal. A vyjídat okolní borůvky jídelními hůlkami byla oblíbená zábava u stolu.

P.S. Kdybych to měla krásně nafocené, to by byl panečku dortík 🙂

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *