Bezlaktózové · Dárkové recepty · Prostě blog · Sladké pečené

CITRONOVÝ DORT S MÁKEM

Vlastně dost klasický dort, ale lehčí, citronový a dobře se krájí…kdykoliv

Však víte, že ráda zkouším věci, které vaří Natasha Kravchuk. Takže když jsem našla její citronový dort, tak mne od jeho vyzkoušení dělilo pouze mentální nastavení, že je možné prostě koupit podmáslí a nedělat z toho vědu 😀

A co dělat, když opravdu nemáte podmáslí a nehodláte ho kupovat? Už jsem to zkoušela dříve a fungovalo to krásně. Takže náhrada podmáslí: 1 hrnek (i bezlaktozového) mléka + 1 lžíce citronové šťávy. Lze použít místo citronové šťávy klasický ocet, ale do tohoto receptu bude krásně fungovat právě ta citronová šťáva 🙂

Tady je potřeba víc citronové kůry než citronové šťávy (i když ve video receptu říká poměry jiné, než jsou nakonec ve finálním psaném receptu). Já takové ostrouhané citrony používám třeba dovnitř do ryby, když ji peču (co asi bude dnes k večeři). Takže kdyby bylo nejhůř, do těsta byste mohli použít i nějakou citronovou kůru v pytlíčku. Já občas tuhle od Dr. Oetkera. Ale do krému určitě „živou“. Původně v krému ani nebyla, ale nepřišlo mi to dost citronové a víc citronové šťávy už jsem se bála přidat.

Z původního receptu jsem nakonec ubrala cca 350 g cukru. A pořád je to sladké, takže tak 😀

No a protože nemám 2 stejné dortové formy, musela jsem dort péct v jedné, tedy jako vyšší korpus. A to se na konci musí krájet, jasná věc 🙂

CITRONOVÝ DORT S MÁKEM

množství na 1 formu o průměru 20-21 cm, případně 12-13 muffinů

Potřeby na korpus:

  • 170 g změklého másla
  • 150 g cukru krystal
  • 3 vejce, pokojová teplota
  • 250 g hladké mouky
  • 2,5 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžíce celého máku
  • 1 lžíce citronové kůry (podpovídá cca 2 citronům, bez chemického ošetření)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí pokojové teploty

Potřeby na krém a zbytek:

  • 230 g másla, změklého
  • 150 g smetanového sýra (například Philadelphia, která je i bezlaktozová)
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 0,5-1 lžíce citronové kůry (podpovídá cca 1-2 citronům, bez chemického ošetření)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Do zaviratelné formy „přivřete“ papír na pečení.

Ostříhněte pár cm okolo.

Potom vymažte stěny rozpuštěným máslem a vysypte polohrubou moukou.

Troubu předehřejte na 175 stupňů.

V misce smíchejte mouku, mák a prášek do pečiva.

Máslo a cukr mixujte doběla cca 3 minuty.

Postupně přidejte vždycky jedno vejce a nechte zamixovat. Pak teprve přidejte další.

Ostrouhejte kůru z omytých citronů.

Do máslovo-cukrovo-vaječné směsi přidejte citronovou kůru a šťávu a vanilkový extrakt. Zašlehejte. Přidejte polovinu moučné směsi. Zašlehejte.

Přidejte podmáslí a zašlehejte.

Přidejte druhou polovinu moučné směsi, zašlehejte. Pak domíchejte stěrkou, aby to určitě bylo i odspodu promíchané.

Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Péct se to bude cca 40 minut. Po 20 minutách překryjte vršek pečícím papírem (ne jako já) a pečte zbylých 20 minut. Nakonec udělejte špejlový test – zapíchnutá špejle musí jít ven suchá.

Upečený korpus vyndejte, nechte 10 minut odpočinut.

Po 10 minutách vytáhněte z formy. Odlepte i pečící papír zespodu. Nechte vychladnout do pokojové teploty.

Chladný korpus rozřízněte podélně na poloviny.

Všechno na krém v pokojové teplotě.

Máslo šlehejte několik minut.

Přidejte smetanový sýr a šlehejte několik minut.

Přidejte cukr, citronovou šťávu a kůru a mixujte dohladka.

1/4-1/3 krému dejte do zdobícího sáčku s dekorativní špičkou.

Dolů na talíř dejte horní polovinu korpusu. Na to dejte část krému. Přiklopte nahoru spodní polovinou korpusu (tím pádem máte nahoře tu nejrovnější část).

Celý dort pomažte zbylým krémem.

Cukrářským sáčkem ozdobíme. Nahoru můžeme nasypat trochu makových zrníček. A případně třeba maličké kousky citronu…jen pro estetiku a nápovědu, co je uvnitř.

Moje zdobící schopnosti byly dneska VELMI špatné + dělala jsem to s ne uplně vychladlým korpusem + ještě jsem spěchala + nedodržela jsem úplně všechny postupy a tak vůbec. Takže se mi spodní korpus rozlomil a celé to vypadá tak nějak…. No a přesto je to pořád vynikající a není to tak zlé ani s tou estetikou 😀

Dort je skvělý. A dá se krájet i po vytažení z lednice – není na něm totiž prostě máslový krém, ale nastavovaný krém se smetanovým sýrem.

Varianta… Zkusila jsem upéct i muffiny a vyšly dobře. Akorát focení není vždycky moje silná stránka 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *