Když byste jedli Lučinu nejraději po kilech, co s tím? A navíc, když vám ještě nedělá dobře laktoza…
Když jsem se jednou pokoušela udělat bezlaktozový cheesecake, tak jsem na to potřebovala opravdu velké množství bezlaktozového čerstvého sýra (cream cheese….odpovídá tomu u nás Philadelphia, Ricotta či Lučina). To pak není věc úplně levná. I když bráno do hrdel a statků se srovnáním z rohlik.cz
– bezlaktozový čerstvý sýr 232,-/kg
– Philadelphia original 335,- / kg
– Lučina 219,-/kg
– Gervais original 210,-/kg
Nicméně kromě ceny je tu ještě pořád otázka dostupnosti a chuti. A mě zrovna ten bezlaktozový Arla Cream ( https://www.laktonaut.cz/arla-cream-cheese-natur ) moc nechutná.
A tak mne zaujala varianta, která kolem mne proběhla přes blog Annebake (http://annebake.blogspot.com/2014/11/domaci-creme-cheese.html) tzn. prostě nechat vykapat jogurt a kysanou smetanu. A tak se stalo…
A samozřejmě to můžete udělat s klasickou laktozovou verzí.
BEZLAKTOZOVÝ CREAM CHEESE
P: 375 g kysané bezlaktozové smetany (např. Madeta), 1 kg bezlaktozového bílého jogurtu (např. Hollandia)
PP: Smícháme smetanu s jogurtem. Síto vyložíme čistou (ideálně i vyžehlená kvůli desinfekci) utěrkou a dáme toto síto do mísy. Směs dáme do utěrky. Celé vložíme do lednice a necháme přes noc vykapat. A to je tak celé 🙂 Směs dáte do krabičky, tekutinu můžete dát nějakému zvířectvu, nebo ji použít na naložení masa. Asi by šla i vypít. Jako všechny čerstvé sýry, ani tenhle dlouho nevydrží, takže mějte vymyšlené, na co ho použijete.
V mém případě byla výtěžnost 620 g krémového sýra z 1.375 g směsi, která stála 107 Kč. Cenově to pak vychází jako 172 Kč/kg. Tím se dostáváme cenově celkem dost pod ceny cream cheese v maličkatých krabičkách a ještě navíc je toho….HODNĚ :-D.
Dejte si. Je to extra jednoduché a funguje to.