Jednoduchá, vynikající a nešizená ruská zmrzlina.
Já věřím, že naprostá většina lidí, kterým je aspoň 25 let, tak pořád ještě zná pojem „ruská zmrzlina“. Kdysi to bylo něco…smetana, dobrota a vůbec. A potom (a já to tak znám) už to byl rostlinný tuk, zmrzlé krystalky vody ze špatného skladování a rozmočená oplatka.
Díky zkoumání historie toho, jak se dělala ruská zmrzlina, tak jsem konečně objevila know-how, proč „dřív se dělaly pořádné zmrzliny, co hned netály“. O tom básnili i někteří členové mojí rodiny. Jo…a on tam byl prostě jen agar, nebo želatina. Já jsem si myslela, že v tom bude nějaké čertovo kopýtko, ale původně jsem to přisuzovala pouze vzpomínkovým superlativům. Tak tady jsou ty „staré dobré časy“.
Recept na tuhle zmrzlinu ke mě doputoval jako výstřižek z nějaké nejspíš facebookové skupiny – s receptem a fotkou. Obecně tenhle princip výroby zmrzliny ze Salka znám už dlouho – bylo to třeba i v Apetitu. U naprosté většiny receptů mám problém s tím, že je to ale strašlivě sladké. Překvapivě můj inspirační recept měl poměr dobrý, jinak bych zasáhla rovnou.
Pro někoho může být oříšek, kde sehnat dortové oplatky. Ve skutečnosti jsou běžnější, než by vás napadlo. Mají je ve většině pekařství. Já je kupuji v Brněnce. Mají je také v Tescu. Hledejte v oddělení pečiva u takových těch trvanlivých bábovek a tam někde.
Původně jsem dělala recept složitěji, protože jsem zkoušela, co bude nejlepší varianta. Zkoušela jsem verzi, kdy si oplatky nakrájím předem, nebo dohromady se zmrzlinou – výsledek víceméně stejný. A asi největší rozdíl bylo, jestli hned na začátku dám krém na oplatku (odtud protečená zmrzlina na obrázku úplně vpravo), nebo ne. Je to jen v estetice a špinavých prstech, na jídlo bude fungovat všechno.
Tady tento recept by šel udělat nejspíš zcela bezlaktozový. Nicméně mě to takhle už nevadí, takže jsem dál neexperimentovala.
DOMÁCÍ RUSKÁ ZMRZLINA (na cca 12 kousků velikosti ruské zmrzliny)
Potřeby:
- 300-400 g kondenzovaného slazeného mléka (Salko, nebo v malém balení jak od zubní pasty Piknik)
- 400 – 500 ml (bezlaktozové) smetany na šlehání
- dortové oplatky
- cca 3 plastové obdélníkové krabičky o rozměrech kolem 15 x 30 cm
- fresh folie
- místo v mrazáku na mražení 3 krabiček vodorovně 🙂
Postup:
Ušlehejte šlehačku dotuha. Pak do ní přidejte Salko a krátce prošlehejte, ať se to spojí. Trochu to zřídne, to nevadí. Nešlehejte to dál už moc, to by se mohlo i srazit. Kolik přidáte Salka, tak moc sladké to bude. Když jsem měla 400 ml smetany na 350 g Salka, tak to šlo, za mne ideál 400 ml smetany na 300 g Salka.
Potravinovou fólií vyložte plastovou krabičku. Nalijte do ní krém do výšky cca 2,5 cm. Dejte zmrazit.
Po několika hodinách vyndejte zmražený blok zmrzliny z mrazáku. Díky folii to jde lehce.
Zmrzlinový blok položte a přitlačte na dortovou oplatku a ořízněte velikost. Mě to šlo krásně nožem se středními zoubky (menší jak na chleba). Otočte, položte a přitlačte na druhou oplatku a zopakujte. Tím budete mít oplatku nahoře i dole. Kdyby oplatka špatně přiléhala, minutku-dvě počkejte až změkne a hned to půjde.
Potom nařežte celý zmrzlinový blok na porce o velikosti dle preference.
Jednotlivé porce zabalte do fresh folie. Dejte ještě do mrazáku.
A pak už odebírejte jednotlivé porce a dejte si. Mňam!
Recept se mi po úpravě hodně líbí. Extra jednoduchý, extra dobrý. Rozhodně lepší než ruská zmrzlina, kterou teď seženete v obchodě.
Co se týká ceny, tak když počítám podle rohlik.cz, tak to vychází na cca 11 Kč/kus. Takže si myslím, že se krásně dostanete mnohem níž, pokud například koupíte ingredience v akci. A ono už když počítáte klasickou smetanu a ne bezlaktozovou, tak jsme hned na 9,- Kč/kus i s „rohlíkovými cenami“ bez jakýchkoliv slev. Balení oplatek započítáno z poloviny, protože vám vyjde určitě na dvakrát.
P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.