Už jsem strašně dlouho neměla dobrou hrachovou polévku, tadááááá….
Já myslím, že Natasha Kravchuk by mne utáhla i navařenou nudli. Její recepty mne prostě nalákají skoro vždycky. Jestli ono to nebude tím, že jsou opravdu super 🙂
Na originální recept můžete mrknout v angličtině tady. A samozřejmě i na video s Natashou, protože bez toho je to polovina zážitku.
Není to krémová hrachová polévka s párkem, nebo klobásou. Ten styl mi nesedí. O to víc mne nadchla tahle verze, protože luštěniny mám ráda moc.
HRACHOVÁ POLÉVKA SE ŠUNKOU
cca 8 porcí
Potřeby:
- 1 + 1 lžíce oleje
- 230 g šunky vcelku (pokud máte rádi, můžete i libové uzené, to já nerada)
- 1 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 l vývaru
- 1900 ml vody
- 300 g suchého žlutého hrachu
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 5 středně velkých oloupaných brambor
- 2 středně velké mrkve
- 1,5 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- čerstvá zelená petrželová nať, nebo mražená (to mám doma pořád já)
Postup:
Nakrájejte si šunku na kostičky.
Do hrnce dejte lžíci oleje a opečte na něm šunkové kostičky. Vyndejte na talíř.
Nakrájejte celer a cibuli na drobné kostičky.
Do hrnce dejte lžíci oleje a na něm cca 5 minut opékejte cibuli a celer.
Do hrnce přidejte vodu, vývar, umytý a přebraný a hrách a opečenou šunku.
Přiveďte do varu a seberte případnou pěnu.
Přidejte tymián, bobkový list a pepř.
Zakryjte a vařte 1,5 hodiny na mírném ohni. A pokud jako já vaříte v multicookeru s tlakovým hrncem, tak pak vařím pod tlakem na verzi zelenina 45 minut.
Nakrájejte mrkev a brambory na kousky.
Mrkev a brambory přidejte do polévky a vařte dalších cca 20 minut (tady už tlakáč nepoužívám, protože ráda nakukuju), až jsou brambory měkké.
Přidám rozmačkaný/prolisovaný česnek a nechám přejít varem. Nemusíte ho povařit, pokud máte rádi ostrou česnekovou chuť.
Dosolím na chuť, přidám petržel a můžem!
Je to nádherná, jednoduchá polévka pro chladnější období. Hodně jsem si ji užila – ovykle tak dva talíře najednou 😀