Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Ostatní · Zimní a vánoční

HRACHOVÁ POLÉVKA SE ŠUNKOU

Už jsem strašně dlouho neměla dobrou hrachovou polévku, tadááááá….

Já myslím, že Natasha Kravchuk by mne utáhla i navařenou nudli. Její recepty mne prostě nalákají skoro vždycky. Jestli ono to nebude tím, že jsou opravdu super 🙂

Na originální recept můžete mrknout v angličtině tady. A samozřejmě i na video s Natashou, protože bez toho je to polovina zážitku.

Není to krémová hrachová polévka s párkem, nebo klobásou. Ten styl mi nesedí. O to víc mne nadchla tahle verze, protože luštěniny mám ráda moc.

HRACHOVÁ POLÉVKA SE ŠUNKOU

cca 8 porcí

Potřeby:

  • 1 + 1 lžíce oleje
  • 230 g šunky vcelku (pokud máte rádi, můžete i libové uzené, to já nerada)
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 l vývaru
  • 1900 ml vody
  • 300 g suchého žlutého hrachu
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 5 středně velkých oloupaných brambor
  • 2 středně velké mrkve
  • 1,5 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvá zelená petrželová nať, nebo mražená (to mám doma pořád já)

Postup:

Nakrájejte si šunku na kostičky.

Do hrnce dejte lžíci oleje a opečte na něm šunkové kostičky. Vyndejte na talíř.

Nakrájejte celer a cibuli na drobné kostičky.

Do hrnce dejte lžíci oleje a na něm cca 5 minut opékejte cibuli a celer.

Do hrnce přidejte vodu, vývar, umytý a přebraný a hrách a opečenou šunku.

Přiveďte do varu a seberte případnou pěnu.

Přidejte tymián, bobkový list a pepř.

Zakryjte a vařte 1,5 hodiny na mírném ohni. A pokud jako já vaříte v multicookeru s tlakovým hrncem, tak pak vařím pod tlakem na verzi zelenina 45 minut.

Nakrájejte mrkev a brambory na kousky.

Mrkev a brambory přidejte do polévky a vařte dalších cca 20 minut (tady už tlakáč nepoužívám, protože ráda nakukuju), až jsou brambory měkké.

Přidám rozmačkaný/prolisovaný česnek a nechám přejít varem. Nemusíte ho povařit, pokud máte rádi ostrou česnekovou chuť.

Dosolím na chuť, přidám petržel a můžem!

Je to nádherná, jednoduchá polévka pro chladnější období. Hodně jsem si ji užila – ovykle tak dva talíře najednou 😀

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *