Fenomenálně zelený salát se skvělou chutí a do 30 minut na stole.

Ano, foodstylisté by nade mnou zaplakali. Ale co se dá dělat. Já prostě místo aranžování jídla raději to jídlo servíruji Tenhle salát by rozhodně byl velmi fotogenický, ale prostě ne u mě v kuchyni.
Recept na mne vykoukl z Albert magazínu jako Svěží salát plný jara a chřestu. Už ten název je poetický. No nicméně já jsem z něj nějaké suroviny ubrala (pak choi, zelené fazolky, kopr), protože jsem je nejen zrovna neměla, ale ani mi to už nějak nesedělo dohromady.
Na vaření vajec má každý svůj fígl a na internetu je nekonečno osvědčených tipů. Já nejčastěji používám pana žloutka (variace na pana vajíčko? :-).

JARNÍ SALÁT S CHŘESTEM – 2 osoby
Potřeby:
- 1 šalotka (ne, jiná cibule se nehodí, je moc ostrá)
- sůl
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 střední brambory (ideálně nové, co se vaří ve slupce)
- svazek zeleného chřestu (má to obvykle 500 g, ale kus se „vyhodí“)
- 1/2 salátové okurky
- 3 vejce
- hrst čerstvé bazalky
- 1 malý stroužek česneku (nebo polovina nějakého většího)
- 1 lžíce kaparů (květy ve slaném nálevu)
- 200 g tatarky (pokud chcete bezlepkový nebo bezlaktozový recept, tak tady si pohlídejte produkt)
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup: Cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka, nebo čtvrtkolečka. Dejte do uzavíratelné sklenice (ať vám v kuchyni nečpí ocet), přidejte ocet a špetku soli. Zavřete, protřepte a nechte 15 minut stát tak, aby cibule byla co nejvíc v octu.
Po 15 minutách sceďte a cibulka je připravena.

Já jsem si chřest koupila už den předem. Takže jsem si ho připravila taky den předem, a to tak, že jsem ulomila dřevnatý konec. To uděláte tak, že prostě chřest ohnete a on se sám ulomí v tom příslušném místě / nebo prostě odkrojíte spodní 3-4 cm. Dřevnatý konec se ještě dá použít. Tu dobrou část chřestu dám nastojato do nějaké nádoby a dám tam vodu. Takto můžu chřest dát ještě třeba na den do lednice a bude v pohodě. SAmozřejmě ale platí, že čím čerstvější chřest, tím méně odřezků + tím lepší. Takže s jeho konzumací neotálejte, nejsou to brambory ve sklepě na zimu…
Zkráceně řečeno, připravte si chřest.

Uvařte vejce. Já s pomocí pana žloutka, vy třeba podle jejich návodu. „Do kastrolku s vroucí vodou vložte vejce a vařte je 7 minut nahniličko. Vychladlá vejce oloupejte a rozkrojte napůl.“ Já bych k tomu teda doplnila, že jakmile se vejce vytáhnout z vroucí vody, tak hned šup s nimi do studené a chladit…

Uvařte brambory. Ty nové se vaří rychleji, tak opatrně. Já jsem je jen umyla, nakrájela i se slupkou a vařila jsem je v osolené vodě cca 12 minut. Jakmile jsou brambory měkké, vytáhněte je děrovanou naběračkou.

Do vody po bramborách dejte chřest a vařte ho 3 minuty. Vytáhněte děrovanou naběračkou.
Okurku nakrájejte na čtvrtkolečka

Bazalku, prolisovaný česnek, kapary, tatarku a citronovou šťávu umixujte v mixéru s noži.


A teď už byste měli mít všechno připraveno.

Můžete to strávníkům naservírovat. Nebo to prostě takhle dejte na stůl a nechte je, ať si naberou, kolik budou chtít.

Mě salát absolutně nadchnul. A když se podíváte, jsou v něm i bílkoviny i sacharidy, takže mi to budete věřit, že byl opravdu sytý. Jsem ráda, že jsem ho tuhle chřestovou sezonu stihla a už se tudíž můžu těšit na další.