Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso · Ostatní · Rychlé a snadné

JEDNODUCHÁ ASIJSKÁ POLÉVKA

Jednoduchá, silná, exotická, rychlá…samé superlativy na jednu polévku

Tahle polévka na mne kdysi vykoukla z Albert magazínu. Recept je vlastně originál, jen jsem ubrala chilli papričky, protože o to mi doma nikdo nestojí :-D.

Určitě byste mohli polévku udělat i z kuřecích prsou a mnohem jednodušeji by se to krájelo. Ale ono to má důvod. Maso z kuřecích stehen je mnohem šťavnatější a tučnější/objektivně chutnější 🙂 Podle mne je jednodušší vykostit kuřecí spodní stehno, ale to může být jen moje preference. Pokud byste byli machři největší, tak kosti, kůže, šlašky atp. vyvařte ve vodě (jakože vývar, ale určitě odeberte pěnu) a tím zalijte místo vody, abyste měli polévku ještě silnější. Přiznám se, já jsem jen prachobyčejně vyvařila odkostěné pro jednoho šťastného psa, kterému takové věci posílám.

Polévka je rychlá – do 30 minut ji máte na stole, pokud zvládáte rychlovaření, tak i když se kolem vás motá rýmou nasrsnutý junior. Bez přídatného zpomalovače to zvládnete do 30 minut i bez různých tríčků 🙂 No ale polévka je stejně rychle na stole, jako snězená. Její největší nevýhoda je prý to, že je jí hrozně málo 😀

JEDNODUCHÁ ASIJSKÁ POLÉVKA – 4 porce

Potřeby:

  • 4 kuřecí spodní stehna (nebo 2 celá kuřecí stehna)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 3 jarní cibulky
  • 1 mrkev
  • 4 cm kousek zázvoru
  • 150 – 250 g žampionů
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 l vody (vývaru z vykostěného)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky (!) rybí omáčky
  • 1 hrst koriandru
  • 0-3 chilli papričky, podle preferencí

Postup: Vlastně …všechno nakrájet, orestovat, zalít vodou a vařit 🙂

Kuřecí stehna vykostěte a nakrájejte na nudličky.

Mrkev oškrabte a nakrájejte na půlkolečka.

Stroužky česneku oloupejte.

Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky cca 3 mm.

Žampiony umyjte od nečistot, nechte okapat, nakrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny).

Jarní cibulku omyjte, odkrojte kořínky. Bílou část a cca třetinu zelené části nakrájejte na 0,5-1 cm kousky.

Pokud chcete použít chili papričky, nakrájejte je na kolečka.

Do hrnce dejte olej a nechte rozpálit.

Na olej nasypte všechny ingredience a restujte 3 minuty. Vhodnější je trochu širší hrnec, ať se to nezačne dusit.

Mám vyšší hrnec, takže vím, že si máte vzít širší. A tohle je první fáze vhazování, kdy jsem vložila maso.

Osolte, opepřete, přidejte sojovou omáčku, vodu a vařte 15 minut.

Přidejte rybí omáčku a vařte 5 minut.

Tady můžete polévku vzít, nechat vychladit a servírovat se vší parádou druhý den jako já. Kdo ví, jestli nebyla druhý den lepší – to my nevíme, první den jsme ji nejedli.

Před servírováním si nasekejte čerstvý koriandr. Do každé misky ho patří tolik, kolik jen máte rádi.

Škoda, že už nemám ingredience. Šla bych hned uvařit další, jak byla dobrá. Je silná, příjemná….opravdové mňam.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *