Rajčata, kuřecí maso, houby, slanina….může to být špatné?
Receptů na kuře po lovecku najdete spoustu. Je to prý původem z hor ve střední Itálii a dá se to krásně uvařit i v kotlíku (kdysi testováno za vás).
Kuřecí maso je většinou preferováno s kostí – ideální spodní stehno s kostí. Ale můžete koupit třeba celá stehna, rozříznout je v kloubu a využít paličku i spodní stehno. A kdo nechce obírat kosti, nebo nemá rád kůži, nebo potřebuje, aby se mu to lépe vešlo do mrazáku…tak použije kuřecí prsa. Samozřejmě stehenní a s kostí se bude vařit trochu déle, ale bude vždycky mnohem šťavnatější.
Jsem „žákyně“ Jacquese Pepina, takže žampiony před použitím omyju ve vodě od hlíny. Světe div se, ony se nerozpustí 😀
Můj základ pochází z tohoto receptu, ale najdete spoustu různých variací např. s olivami/bez hub/jiné bylinky apod… Dělám to standardně od oka, takže i v receptu jsem ty ingredience dala trochu od oka.
KUŘE PO LOVECKU
P: 500 g kuřecích prsou, plechovka krájených a loupaných rajčat rajčat, 2-3 čerstvá rajčata (nemusí být), 250 g žampionů, 1 cibule, tymián(čerstvý/sušený), sůl, pepř, vývar/voda, olej, světlá instantní jíška, 200 g slaniny
PP: Na oleji dohromady opečeme nakrájenou cibuli a slaninu, až je to trošku opečené, přidáme nakrájené žampiony. Pak vše vyndáme ven na talíř.
V hrnci by měl zůstat asi ještě nějaký olej, kdyžtak trošku dolijte. A opečte na něm kousky kuřete až dozlatova (zde polotovar).
Rajčata stačí i jen z plechovky, ale pokud zrovna máte i čerstvá, pár jich nakrájejte a přidejte je i se slupkou. Má to samozřejmě jinou chuť.
Až je maso opečené, přidejte zpátky do hrnce opečenou cibulovo-slaninovo-houbovou směs, přidejte rajčata, osolte, opepřete, přidejte tymián, zalijte vodou/vývarem, aby bylo těsně ponořeno a vařte pod pokličkou cca 20-25 minut (prsa), nebo 40 minut (s kostí).
Nakonec můžete, ale nemusíte zahustit trochou instantní jíšky.
Doporučuji
1) podávat s bagetou, nebo jiným oblíbeným pečivem….to jako i na vytírání omáčky,
2) udělat toho víc a zmrazit – jako když najdete.
Bon Apetit!