To se mi takhle jednou stalo, že jsem nestihla udělat občerstvení, které jsem si vymyslela, a proto jsem vytáhla tuhle záložní variantu. Myslím, že nikoho nenapadlo, že je to vlastně nouzovka 😀
Mátová verze má nevýhodu, že je potřebujete sníst víceméně ještě tentýž den, aby máta neoxidovala. Můžete ale samozřejmě se stejným základem udělat variantu, kterou obalíte v kakau, v kokosu, nebo použít drcené kakaové boby, ořechy, prášek z lyofylizovaných malin….you name it!
Variace lanýžové hmoty používám také jako čokoládu na fondue, nebo doplněno o chilli jako náplň do sušenek, ale pro ten případ dávám 100 g másla a případně i víc smetany.
LANÝŽE S MÁTOVÝM CUKREM
Potřeby:
- 200 g čokolády
- 50 g másla
- 70 g smetany na šlehání
- 3 lžíce cukru
- hrst mátových lístků
Postup:
V hrnci na přímém plameni pomalu rozpustíme čokoládu s máslem a smetanou.
Rozpuštěné nalijeme do plastové nádoby. Ideální jsou hranaté, já mám osvědčené mrazící Tupperware (např. variace na https://www.tupperware.cz/…/prehled-vyr…/7575/Aljaska225lZ22), které mají spodek trošinku užší jak vršek a už to stačí a dobře se to vyklápí.
V nádobě necháte vychladit, ideálně přes noc (nebo chvíli mrazák a chvíli lednice, když fakt nestíháte, ale chocoholikům to neříkejte). Snažím se mít maximálně 2 cm vrstvu.
Proč hranaté krabice? Protože já netvaruji lanýže lžičkami, ani rukama, jak to různě píšou. Prostě ten vyklopený kvádřík nakrájím nožem. Pokud se to láme, chvilku to nechte v teple a půjde to (samozřejmě i trik s nahříváním nože zabere, ale to je pruda).
Smixujete těsně před použitím čerstvou mátu a krystal/krupice cukr v mixéru se sekacími noži.
Nakrájené kostičky obalujeme v mátovém cukru (nebo dle preferencí). Pokud máte v místnosti fakt hodně teplo, může být potřeba je před obalováním chvíli zas chladit + moc se jich nedotýkejte rukama, protože tělesné teplo je samozřejmě postupně rozpouší, ale na to rychle přijdete.
Je dobrý nápad je dát do košíčků.
Skladování v lednici!
Já servíruji nejčastěji tak, že je dávám do papírových košíčků nebo/a mám je na malých talířcích a občas vyndám z lednice ty studené a zase tam dám vychladit ty, co byly chvíli venku.
Pravidelně s tím mám maximální úspěch kamkoliv je vezmu. Nevýhody? Nepřestanete dokud je nesníte.