
To se mi takhle jednou stalo, že jsem nestihla udělat občerstvení, které jsem si vymyslela, a proto jsem vytáhla tuhle záložní variantu. Myslím, že nikoho nenapadlo, že je to vlastně nouzovka
Mátová verze má nevýhodu, že je potřebujete sníst víceméně ještě tentýž den, aby máta neoxidovala. Můžete ale samozřejmě se stejným základem udělat variantu, kterou obalíte v kakau, v kokosu, nebo použít drcené kakaové boby, ořechy, prášek z lyofylizovaných malin….you name it!
Variace lanýžové hmoty používám také jako čokoládu na fondue, nebo doplněno o chilli jako náplň do sušenek, ale pro ten případ dávám 100 g másla a případně i víc smetany.
LANÝŽE S MÁTOVÝM CUKREM
Potřeby:
- 200 g čokolády
- 50 g másla
- 70 g smetany na šlehání
- 3 lžíce cukru
- hrst mátových lístků
Postup:
V hrnci na přímém plameni pomalu rozpustíme čokoládu s máslem a smetanou.
Rozpuštěné nalijeme do plastové nádoby. Ideální jsou hranaté, já mám osvědčené mrazící Tupperware (např. variace na https://www.tupperware.cz/…/prehled-vyr…/7575/Aljaska225lZ22), které mají spodek trošinku užší jak vršek a už to stačí a dobře se to vyklápí.
V nádobě necháte vychladit, ideálně přes noc (nebo chvíli mrazák a chvíli lednice, když fakt nestíháte, ale chocoholikům to neříkejte). Snažím se mít maximálně 2 cm vrstvu.
Proč hranaté krabice? Protože já netvaruji lanýže lžičkami, ani rukama, jak to různě píšou. Prostě ten vyklopený kvádřík nakrájím nožem. Pokud se to láme, chvilku to nechte v teple a půjde to (samozřejmě i trik s nahříváním nože zabere, ale to je pruda).

Smixujete těsně před použitím čerstvou mátu a krystal/krupice cukr v mixéru se sekacími noži.


Nakrájené kostičky obalujeme v mátovém cukru (nebo dle preferencí). Pokud máte v místnosti fakt hodně teplo, může být potřeba je před obalováním chvíli zas chladit + moc se jich nedotýkejte rukama, protože tělesné teplo je samozřejmě postupně rozpouší, ale na to rychle přijdete.

Je dobrý nápad je dát do košíčků.

Skladování v lednici!
Já servíruji nejčastěji tak, že je dávám do papírových košíčků nebo/a mám je na malých talířcích a občas vyndám z lednice ty studené a zase tam dám vychladit ty, co byly chvíli venku.
Pravidelně s tím mám maximální úspěch kamkoliv je vezmu. Nevýhody? Nepřestanete dokud je nesníte.