Bezlepkové · Dárkové recepty · Rychlé a snadné · Sladké a pečení

LANÝŽE S MÁTOVÝM CUKREM

To se mi takhle jednou stalo, že jsem nestihla udělat občerstvení, které jsem si vymyslela, a proto jsem vytáhla tuhle záložní variantu. Myslím, že nikoho nenapadlo, že je to vlastně nouzovka 😀

Mátová verze má nevýhodu, že je potřebujete sníst ještě tentýž den, aby to bylo dobré. Můžete ale samozřejmě se stejným základem udělat variantu, kterou obalíte v kakau, v kokosu, nebo použít drcené kakaové boby, ořechy, prášek z lyofylizovaných malin….you name it!

Základní lanýže
V hrnci na přímém plameni pomalu rozpustíme 200 g čokolády, 50-100 g másla (podle toho budou tuhé), 70 g smetany na šlehání (v nouzi jsem použila smetanu na vaření a zabralo to taky). Rozpuštěné nalijeme do plastové nádoby. Ideální jsou hranaté, já mám osvědčené mrazící Tupperware (např. variace na https://www.tupperware.cz/…/prehled-vyr…/7575/Aljaska225lZ22), které mají spodek trošinku užší jak vršek a už to stačí a dobře se to vyklápí. V nádobě necháte vychladit, ideálně přes noc (nebo chvíli mrazák a chvíli lednice, když fakt nestíháte, ale chocoholikům to neříkejte). Snažím se mít maximálně 2 cm vrstvu.
Proč hranaté krabice? Protože já netvaruji lanýže lžičkami, ani rukama, jak to různě píšou. Prostě ten vyklopený kvádřík nakrájím nožem. Pokud se to láme, chvilku to nechte v teple a půjde to (samozřejmě i trik s nahříváním nože zabere, ale to je pruda). Nakrájené kostičky obalujeme dle preferencí. Pokud máte v místnosti fakt hodně teplo, může být potřeba je před obalováním chvíli zas chladit + moc na ně nešmakejte rukama, ale na to rychle přijdete.

Mátový cukr: Smixujete těsně před použitím čerstvou mátu a krystal/krupice cukr.

Nevýhody? Nepřestanete dokud je nesníte. Skladování v lednici! Servírovat spíš menší množství na talířku z lednice a častěji, případně přidejte lžičky.

Složité, co? Pravidelně s tím mám maximální úspěch kamkoliv je vezmu. Variace lanýžové hmoty používám také jako čokoládu na fondue, nebo doplněno o chilli jako náplň do sušenek.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *