Jednoduché cukroví, kde vám dokonce zbyde použitý rum
Tenhle recept mám z prosincového Apetitu z roku 2008. A zkouším ho…2021 😀 Jak vidíte, není potřeba mi každý rok věci připomínat. Recept se už několikrát dostal mezi favority, ale nikdy se neprobojoval do finální desítky.
Co je rozhodně pravda, tak jsem nedodržela přesně recept a dá se říct, že se mi to lehce vymstilo. Nechtělo se mi totiž smontovat mlýnek na ořechy a zároveň jsem použila mandle místo lískových/vlašských ořechů. Tohle se projevilo v tom, že se hmota prostě nespojovala, kdy měla. Ale protože jsem hlavička makovička, tak jsem prostě do hmoty na chvilku zajela tyčovým mixérem….a voilá. Je to 😀 Takže tohle je můj upravený recept á la alergická a lenošná Minnie.
Pokud použijete správný druh čokolády a tuku, máte z toho cukroví veganské a bezlaktozové.
OPILÉ ROZINKOVÉ KULIČKY
Potřeby:
- 200 g rozinek (ty menší, ne ty velké)
- 200-300 ml tuzemáku
- 200 g moučkového cukru
- 100 g hořké čokolády dovnitř
- 200 g oloupaných mandlí (koupím klasické, loupu doma)
- 2 lžíce másla nebo Alsanu
- dalších 100 g čokolády na obalení
Postup:
Rozinky namočte přes noc do rumu.
Druhý den rozinky slijte (rum použijte na něco dalšího).
Namelte najemno mandle. Nastrouhejte najemno čokoládu. Já jsem to všechno na co nejjemněji nasekala v mixéru s noži.
Smíchejte si suchou směs dohromady.
Do směsi přidejte okapané marinované rozinky a 2 lžíce rozpuštěného tuku.
A teď buď už máte směs po promíchání kompaktní, nebo vezmete tyčový mixér a chvilku to v misce „postrašíte“. Jen aby se vytvořilo víc pojící hmoty.
Z hmoty tvarujte kuličky, které obalíte v druhé části najemno nastrouhané/v robotu najemno nasekané čokoládě.
A je hotovo!
Asi nemusím říkat, že tohle fakt není pro děti. A když budete moc ujídat během přípravy, tak pak budete mít rozmazané zlaté prasátko 😀