Maso · Podzim a halloween · Slané a pečení · Zimní a vánoční

SHEPHERD´S PIE – PASTÝŘSKÝ KOLÁČ

Nebo taky Shepards Pie nebo Cottage Pie podle toho, jakou variaci masa použijete. Jinak prostě masové ragů s bramborovou kaší nahoře.

Velmi nedávno jsem se díky receptu na mušličky zamilovala do Natasha´´ s Kitchen (včetně youtube kanálu). A tam na mne vykoukl tenhleten „Pastýřák“. Je to taková tradiční britská záležitost a já jsem ho zatím buď nevařila, nebo jsem si to nepamatovala. Tenhle konkrétní recept mne zrovna nějak oslovil, tak jsem ho musela rychle udělat. A myslím, že jsem se ho vlastně držela skoro kompletně.

SHEPHERD´S PIE – PASTÝŘSKÝ KOLÁČ (6-8 porcí)

Potřeby:

  • 900 g oloupaných brambor (ideálně typ C, nebo aspoň neutrální B)
  • 180 ml (bezlaktozové) smetany
  • 40-50 g strouhaného parmezánu
  • 1 velké vejce
  • cca 60 g másla
  • nasekaná petržel nahoru (máte-li)
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 120 ml suchého červeného vína
  • 250 ml vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (to není kečup)
  • 1 lžíce worcestru
  • 1,5 hrnku mražené zeleniny (třeba směs mrkev, hrášek, kukuříce)

Postup: Dejte vařit brambory nakrájené na kousky do osolené vody. Vařte doměkka a rozpadava.

Mezitím, co se vaří brambory, si předehřejte troubu na 200 stupňů a připravíme si náplň.

Vemte velký hrnec, nebo pánev. Jako…velký 😀 Já jsem přesypývala během akce, ale ne že bych to netušila, ale zrovna se vařilo víc věcí naráz.

Rozehřejte v hrnci olivový olej, dejte na něj maso a za pomocí obracečky/špachtle ho míchejte a rozbíjejte hrudky a nechte ho zcela propéct.

Propečení masa trvá cca 5 minut.

Přidejte nakrájenou cibuli a dál opékejte cca 3 minuty.

Pak přidejte utřený česnek a míchejte další minutu.

Posypte moukou, zamíchejte a opékejte další minutu.

Přilijte víno. Vařte cca minutu a odšrabte vařečkou dobrotky připečené na dně.

Přilijte vývar, rajčatové pyré, worcestr, mraženou zeleninu, sůl, pepř. Vařte na mírném ohni cca 10 minut.

Mezitím jsou uvařené brambory. Slijte je. Pak je rozšťouchejte štouchadlem, nebo rozmixujte mixérem a přilévejte ohřátou smetanu. Pak přidejte nastrouhaný parmezán. Ochutnejte, jestli je potřeba dosolit. Až vám kaše vyhovuje, přidejte rozšlehané vejce a vmíchejte. Kaše nesmí být moc hustá, jinak se bude špatně roztírat na maso.

Masové ragů ochutnejte, jestli je potřeba ho dosolit. Pak ho dejte do hlubší zapékací mísy (pekáčku). Nádobu není potřeba nijak vymazávat ani nic. Já jsem použila dvě nádoby 20 x 30 cm, ale spíš by se hodila jedna v celkové velikosti něco mezi nimi….ehm…což nemám 😀

Na maso rozprostřete bramborovou kaši. ano, můžete použít třeba cukrářský sáček, aby to bylo fešácké. Já jsem to tam prostě rozmazala stěrkou. Dělejte to jemně, kaše musí zůstat nad masem 🙂

Na kaši dejte vložky másla.

Dejte péct na cca 25 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Když budete servírovat hned horké, tak to budete mít spíš jako hromadu (dobrot) a nebude to hezký kousek. Hezký kousek vyrobíte jen tehdy, když to necháte pochladnout, pak si naložíte a dohřejete. Takže je to na vás, jak to preferujete.

Reakce od strávníků byly očekávatelné – většina naprosté nadšení včetně mne. A jeden rejpal – že je to málo slané, moc mrkve a kde je gravy a že v Irsku dělali lepší. Ehm…tak nevím. Asi si už nedá 😀 – beru tu porci a poperu se o ni se zbytkem smečky.

Mě tedy tohle opravdu velmi chutnalo a naprosté většině lidí taky. A vlastně i tomu rejpalovi 😀
No a je to i praktický recept, protože ho můžete přichystat předem a s návštěvou jen vložit do trouby. Aha!
A byl i celkem rychlý na to, co to je. Takže se na něj těším rozhodně zase znovu.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *