Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Slané a pečení · Vegan

Pařížský salát s domácí majonézou

Už nějakou dobu díky kamarádce znám recept na majonézu z mléka. Za to jsem extra ráda, protože domácí se hodí a odmítám odjakživa používat syrová vejce. A někdy se stane, že potřebuji připravit univerzální jídlo párty typu ve větším množství, které budou moci jíst vegani, bezlepkáři a bezlaktózovci a taky se dobře převáží. To už je trošku výzva, protože já z požadavku chuti neuhnu, ale můj univerzální pařížský salát tohle všechno umí. Já mu teda říkám vlašák, ale v tom jsou brambory, tak se snažím kvůli veřejnému blahu držet terminologii.

Salát chutná asi tak rozdílně, jako když koupíte různé druhy paříže. Testovače, kteří to nevěděli, tak absolutně nenapadlo, že je jiný. Obvykle používám místo speciální uzeniny kvalitní šunku (ne ve vegan verzi). Někdy místo domácí majonézy použiju kupovanou oblíbenou tatarku Helmans (ano, tatarku, protože dá víc chuti, jak majonézy…a nepouzivam ve vegan verzi, i kdyz uz jsem myslim videla i Helmans vegan tatarku). A dá se říct, že můj „vlašák“ je velká výjimka z toho, že vlašák ani paříž jinak fakt nesnáším a málokde se ho vůbec dotknu. Netvrdím, že je to nejzdravější věc na světě, protože v majonéze prostě je hodně oleje, ale zase se s ním asi nebudete cpát každý den. Možná přijdu o trochu legrace s dalšími testujícími, když tenhle recept prásknu, ale třeba ho oceníte 🙂 Samozřejmě recept na majonézu funguje i s klasickým mlékem.

Pařížský salát – vegan, bezlepkový, bezlaktozový (1.200 g)

P: 100 ml sojového mléka, 200 ml neutrálního rostlinného oleje (směs, řepkový, slunečnicový), sůl, pepř, hořčice, 3 x 330 g sklenička naložené zeleniny do bramborového salátu, 250 g veganského bezlepkového párku/salámu

PP: Do nádoby (používám ponorný, takže něco vyššího) dáme mléko a olej. Začneme mixovat, do pár vteřin se začne objevovat typická majonézovitá hustota. Kdyby se náhodou stalo, že to bude řídké, přidejte olej. Oleje nesmíte ubrat, ani přidat mléko, bude to řídké. Až je majonéza řádně promíchaná, přidejte sůl, pepř a hořčici. Promíchejte a dejte aspoň 2 hodiny chladit, zpočátku má trochu olejovitou chuť. Pak smíchejte dobře okapanou naloženou zeleninu, nakrájenou uzeninu a hotovou majonézu, nechte chvíli chladit a odležet. Tadá….přidejte pečivo dle svých možností, nebo aplikujte na chlebíčky.

Fakt to s tou majonézou funguje, zkuste to.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *