Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Slané a pečení

PIZZA S TENKÝM TĚSTEM

Pizza by měla mít křupavé tenké těsto a hodně náplně…

Když už je to teď takové složitější s chozením po restauracích, tak co nezkusit pořádnou pizzu i doma. Tenhle typ receptů najdete kde všude, já ho mám z Apetitu z března 2013 a najdete ho i na webu. Samozřejmě, že jsem si ho trochu upravila, jak je mým dobrým zvykem. Z původního receptu dělám poloviční dávku, protože nám to doma stačí a taky proto, že můj robot má s těstem z kila mouky už problém. Musela bych to hnětat nadvakrát.

Co se týká mouky, tam doporučuji takovou, která má co nejvíce lepku. Například něco takového (tu mívají na rohlik.cz)… Prodávají se prostě speciální mouky na pizzu. Jinak obecně výběrové mouky tzv. „dvojnulky“ – „00“ fungují lépe, jak ty obyčejné. Ale přiznám se, že jsem nikdy nedělala slepý test, takže jen vycházím z toho, že to tak dělaly naše babičky a italové.

https://www.keska.cz/

Já dělám ráda pizzy s červenou variantou (tedy rajčatový základ), ale zkoušela jsem kdysi i pizzu s bílou variantou (tedy smetanový základ) a to se mi osvědčila třeba tady ta s mascarpone a dušenými houbami.

foto z https://www.apetitonline.cz/recepty/8759-pizza-s-houbami-a-mascarpone.html

PIZZA S TENKÝM TĚSTEM (na 4 pizzy, u nás pro 5-6 osob)

P pizza: 500 g hladké mouky „00“, 1 lžíce olivového oleje, 1 sáček instantního droždí, 250 ml vlažné vody, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, hladká mouka na vyválení

P obklady (a dlažby): rajčatová omáčka (na oleji zpěním cibulku, přidám plechovku krájených rajčat z konzervy, nějaké bylinky, provařím, osolím), čerstvá rajčata, salám, šunka, mozzarella, cibule, parmezán (či jiný podobný), hermelín, nakládané jalapenos, chedar, oregano, česnekový olej na okraje, olivy zelené i černé, naložené houby / podušené houby, čerstvá bazalka…

PP: V robotu smíchejte hnětacím hákem mouku, sůl, cukr a instantní droždí. Až je to smíchané, přilijte vodu s olejem. Nechte promíchat a následně vyhnětat (když necháte zapnuto 15 minut, jen dobře) do hladkého těsta. Pokud by bylo těsto hodně řídké, přisypte opatrně trochu mouky. Opačná varianta s přiléváním vody je výrazně problematičtější, takže jistější varianta je, že si trochu vody s olejem necháte a dolijete. Vznikne vám taková hezká nelepivá koule pružného těsta.

Toto těsto je specifické tím, že ho necháte dlouze kynout v lednici (proto nepotřebuje ani teplou vodu). Takže vykynuté těsto zakryjete a dáte na 12-24 hodin do lednice. Já obvykle dělám těsto jeden večer a zpracuji druhý večer. Těsto opravdu normálně nakyne 🙂
Zakrýt můžete fresh folií, nebo třeba voskovaným ubrouskem. Pro mne ho vyrobila přítelova sestra (lze to dělat v troubě, nebo žehličkou, nebo napouštěním), ale dá se i koupit.

Zapněte troubu a nechte ji pořádně rozpálit na 230-250 stupňů. Zabere to asi 15 minut během kterých si leccos můžete nachystat..

Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Postupně vždycky jeden díl vyválejte na pomoučněném válu do hodně tenka – asi tak 4-5 mm. Pomocí válečku (nebo nějak ručně) přesuňte těsto na plech na pečící papír. Jak vidíte, nemám pizzu dokonale kulatou, nijak mi to nevadí.
A teď už to znáte. Obložte si pizzu, jak ji máte rádi, potřete kraje česnekovým olejem, posypte sýrem a bylinkami….

pizza před upečením

Připravenou pizzu já peču pouze 1 naráz, aby trouba zůstala dostatečně vyhřátá a pekla rovnoměrně. Peču 13-15 minut na 230-250 stupňů.

Po upečení máte něco takového….

Omluvte kvalitu fotografie způsobenou hladem a špatným osvětlením. Nicméně, že má pizza opravdu tenké a křupavé těsto, to z toho bude jasné.

Myslím, že základem je to, že se kynutého těsta nemusíte bát. Ono ještě nikoho neukouslo, nemá totiž zoubky 🙂 Nebojte se domácí pizzy a dejte si ji.

TIP: DOMÁCÍ MRAŽENÁ PIZZA

Pokud byste měli dostatek místa v mrazáku (což mě se stane jednou za několik let), tak existuje ještě trik s mražením pizzy, který jsem úspěšně vyzkoušela. Vyválené a obložené těsto na pečícím papíře zamrazte. Je potřeba to mrazit na něčem plochém, například na plastovém prkénku, nebo na plechu (no jestli se vám plech vejde do mrazáku, tak smekám). Po několika hodinách zmrznuto dostatečně a plochý podklad to nepotřebuje (prkénko tam nezůstane, nebojte). Pak je trochu trik to zabalit, aby to neutrpělo vysušení mrazem, to jsem posledně řešila fresh folií. Takto si můžete klidně nachystat domácí pizzu do zásoby. Netřeba rozmrazit, do vyhřáté trouby dáte rovnou mraženou. Bylo to super a řeší to situaci, kdy nechcete dokonce ani 4 pizzy, ale třeba jen 1, nebo 2. Udělat těsto jen na 1-2 pizzy je totiž trochu kumšt.

P.S. recept vůbec nefunguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si jinak můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *