Jak jsem otestovala popkornovač do mikrovlnky
Inu, to máte tak. Synáčkovi ještě nejsou tři roky a já přece jen pořád držím to, že mu nechci solit, sladit, kořenit atp. Někdy se to nedaří, ale v naprosté většině případů to tak je. No ale když ostatní začnou mluvit o popkornu, tak to chce řešení!
Nejsem ochotná mu dávat takový ten kupovaný balíčkový popkorn do mikrovlnky – strašně slané, nebo nacpané chemikáliemi, kterým ani nerozumím. Ale netěší mne popkorn v hrnci, vždycky mne to prudilo, jak je to pak všechno mastné a vlastně jsem to nikdy nedělala tak často, jak jsem měla chuť na popkorn.
Takže jsem potřebovala zkusit nějaké jiné metody. Nabízely se různé verze do mikrovlnky.
Nejdřív jsem zkusila obyčejnou nádobu do mikrovlnky s širokým dnem. Oups…tak to bylo hodně špatný! Nepukalo to vůbec, nebo málo (ne, nebylo to popkornem, jak jsem si ověřila později). Tak jsem podle ne příliš přesného návodu na obalu přidala trochu oleje. No a to už je vám možná jasný, pokud jste zvyklí vařit v mikrovlnce. Samozřejmě jsem zničila tu nádobu (130 Kč v domácích potřebách). Letěla do koše, protože natavený plast jíst nebudem. Dóza vypadala přibližně takto (není to ona, ale nemám foto):
Takže jsem se holt musela přeorientovat na jiné pokusy. Rozhodla jsem se, že u nás doma bývá dost dětí na to, aby to bylo relevantní. A koupila jsem popkornovač do mikrovlnné trouby. Stálo to 389 Kč a je to taková silikonová záležitost. Tedy…NESMÍ sem tuk.
Praktické to může být v tom, že se to dá trochu zmáčknout do sebe a nezabere to tolik místa.
Nicméně zásadní jsou trochu jiné body…jak to funguje? Inu, rozhodně lépe, než klasická nádoba do mikrovlnky, která nefungovala :-D. Má to totiž konické dno (jakože je dole užší), což má patrně vliv na teplotu zrníček a jejich pukání (asi jako wok).
V každém případě jsem pořídila 3 druhy popkornových zrn, olej ve spreji a několik příchutí na popkorn. Ty Delicou koření (kulaté válečkové krabičky) používám už delší dobu na různé ochucení, je to vegan. Jinak jsem nakupovala na popkornovac.cz (a zbylé dva typy kukuřice z rohlik.cz) a je to teda dost lákavý obchod. Nabídnou vám toho tolik, že to ani nepotřebujete 😀
Je fajn, že dole v popkornovači je ryska,kterou použijete na množství zrníček. Nemáte totiž dát víc jak 50 g. Reálně jsou to cca 4 lžíce zrníček.
Chtěla jsem prozkoumat, jak jsme na tom s efektivitou pukání při použití různých kukuřic. Vzala jsem tedy od každé stejné množství (bílá nádobka). Vypukala jsem to na 3,5 minut (doporučená doba je 3-4 minuty). V barevných malých miskách je množství nevypukané kukuřice a v talíři je pak množství pukanců. Tím bych zavedla největší téma této metody – podezřívala jsem ji z nedostatečné efektivity. I když vezmu ty dvě verze, které jsou mnohem lepší, tak pořád zbývá vcelku dost.
Pak jsem ale zjistila, že se každá vteřina počítá. To to je vidět v případě, kdy jsem tu nejméně pukavou kukuřici nechala na 3,5 minuty a na 4 minuty. Takže rozdíl je dost jasný a od té doby v naší mikrovlnce pukám 4 minuty všechny kukuřice. Přesto je pořád víc nevypukaných, než v těch prefabrikovaných sáčcích do mikrovlnky. Nějaké vylepšení postupu jsem neobjevila (olej do nádoby NE!). Bohužel neumím najít, jakým máme výkon mikrovlnky, to by mohlo pomoct. Holt se musím smířit s tím, že nevypukám vše na 100% 🙂
Je i zajímavé, jak různá jsou kukuřičná zrna zvenku i po vypukání. Nejhezčí a největší byly Premium Butterfly, což neznamená, že byly za 1 kg nejdražší!
Cenově to vypadalo takto?
Country Life Bio na rohlik.cz za 170 Kč/kg
Alnatura Bio na rohlik.cz za 140 Kč/kg
Premium Butterfly na popkornovac.cz za 133-139 Kč/kg
Určitě někde seženete i levnější, ale jakoby chtěla jsem říct, že ta nejlepší byla vlastně nejlevnější 🙂
Co se týká ochucování, tak doporučuji, abyste aspoň jednou ochutnali kukuřici bez ničeho (bez oleje i soli). Je to totiž skvělé!
A potom můžete přemýšlet o ochucování. U toho je zásadní dodržet, že na popkornu vám ochucení nebude držet, pokud to neomastíte. Takže až ve chvíli, kdy máte hotový popkorn ze silikonového popkornovače, tak ho přesypete do nějaké mísy. Omastíte. Omaštění můžete dělat koupeným sprejem, nebo rozehřátým máslem, nebo olejem. Pak přidáte ochucení. A to samozřejmě může být jen sůl.
Ohledně toho spreje teda nemám dobré zprávy. A nebo je to rukama! Tam je to tak, že zmáčknete jednou, má to kapat. Podruhé a má to šplíchat hruběji a potřetí to má dělat jemný rozprašovač. A já na to prostě nemůžu přijít, jak použít vždycky ten jemný rozprašovač, který bych na tohle chtěla. Jestli to umíte ovládat, přijďte mi to prosím vás ukázat. Výrobky od Fabio mám obecně ráda.
Mám i další recepty na ochucení, ale chtěla jsem vyzkoušet ty koupené směsi. Ty chutnají tak nějak jako ty příchutě na chipsech. Takže jestli to máte rádi, tak to si pořiďte. Já jsem zkoušela jarní cibulku, slaný karamel, chilli, pizzu. Příště pořídím sýrovou, abych udělala radost doma.
Jak mě to baví? Velmi! Protože prostou kukuřici synkovi dám ráda…křupe to a je to legrace. Jsem ráda, že jsem to pořídila.
Nicméně nevýhodou je, že toho nejde udělat víc naráz (i kvůli maximálnímu množství, i kvůli efektivitě). Když máte několik přátel, tak to abyste stáli 20 minut u mikrovlnky a popkornu, než toho bude dost.
Tady můžete nakouknout na příručku. Opravdu toho není moc, co by šlo pokazit.
Jestli máte malé dítě, tak to pořiďte.
Jestli nemáte malé dítě, neřešíte tolik složení a nevadí vám mikrovlnkové popkorny, nebo tvoření popkornu v hrnci, tak si to nepořizujte 🙂