Chutnají spíš jako banánky v čokoládě a alkohol je dobře schovaný
Kdysi jsem tenhle recept našla v receptáři Dr. Oetkera. No ale trochu jsem si ho upravila, protože obvykle nepoužívám plátkovou želatinu a taky se mi nějak nezdálo množství likéru.
Nicméně ten recept je zase jeden z těch, co jsem kolem něj obcházela minimálně 10 let, než jsem ho zkusila 😀 Přijde mi nějak záhadně velikonoční, a tak jsem ho chtěla vyzkoušet na jaře. A stalo se.
Vaječný likér používám svůj oblíbený recept, což je legrační, protože v něm nejsou vajíčka 🙂 Takže moje představa, že patří k Velikonocům a jaru je vlastně úplně odtržená od reality.
Zkoušela jsem recept i s agarem, ale nepodařil se mi. Vaječný likér se kvůli alkoholu nedaří vařit a u agaru jsem pak měla problém s rozmícháním příliš tuhé hmoty vařené v 100 ml vody. Neztuhlo mi to dobře a byly v tom hrudky agaru. No prostě…nene.
PRALINKY Z VAJEČNÉHO LIKÉRU
Potřeby:
- balíček želatiny určený na 500 ml tekutiny
- 300 ml vaječného likéru dle vašeho výběru (já tento)
- 100 ml vody
- 100 g čokolády (já tmavou)
- 1 lžíce ztuženého rostlinného tuku
Postup:
Želatinu nasypeme do 100 ml vody a rozpustíme. Želatina se nevaří, ale to je i na obalu napsané.
Jakmile se želatina rozpustí, přiliji do ní vaječný likér a rozmíchám.
Směs pak rovnou nalijte do formiček. Já mám různé silikonové. A vždycky je mám rovnou podložené prkénkem, aby se mi to dobře přenášelo do lednice. A ano, potřebujete na to místo v lednici.
Za 2 hodiny budete mít zcela ztuhlé a můžete pokračovat.
Já si v rámci přípravy dám na prkénko pečící papír.
Rozpustím čokoládu společně s tukem ve vodní lázni.
Pak vyndejte ztuhlé kousky z formiček. Pokud se jim z formiček nechce, tak já si do nějaké pánve (nebo něčeho podobného širokého a nízkého) dám horkou vodu a na chvilku (!) tam dám formičku. Ale dávejte to tam tak, aby voda nenatekla shora. Nenechte to tam moc dlouho, protože chcete, aby se to jen uvolnilo od stěn, ne aby se to rozpustilo 🙂
Kousky vyndané z formiček dám na 10 minut do mrazáku. Déle ne.
A teď už jen obaluji v rozpuštěné čokoládě. Čokoládu se snažím nemít moc horkou, protože jinak by se mi do toho mohla ta želatina rozpouštět. Většinou si kousek položím na vidličku, ponořím spodní část do čokolády (aby se obalil spodek) a pak shora poliju pomocí lžičky (aby byla čokoláda i shora). Nemívám rozpuštěné tolik čokolády, abych to jednoduše obalila celé.
Odkládám na to prkénko vyložené pečícím papírem. A takto pak dám ještě dovychladnout do lednice.
Teď už si to jen schovejte do uzavíratelné krabičky a servírujte. Jinak uchovávejte v chladu.
Neschovávejte ale moc dlouho, je to jen želatina, dlouho nevydrží. Já držím maximum 3 dny.
Určitě bude záležet, jakou vezmete čokoládu a vaječný likér. Můj vaječný likér je jemný a tmavá čokoláda byla výrazná. Takže to díky konzistenci opravdu trochu působilo jako banánky v čokoládě 🙂 Koneckonců, to vám nic nebrání, abyste je v nealkoholické verzi vytvořili jako variaci tohoto receptu. A víte co? Je to skvělé! A taky je to vlastně dost rychlovka na přípravu + dá se udělat předem + uděláte si jednotlivé kroky postupně.
Mňam.