Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Letní · Ostatní · Rychlé a snadné

RAJČATOVÝ SALÁT PANZANELLA

Absolutní léto v Itálii na talíři

Já už jsem dlouho zvažovala, že zkusím salát panzanella. Jenže…nikdy na to nějak nedošlo. Neměla jsem odvahu namočit chleba dresinkem. No prostě ne. Ale když jsem recept viděla u Natashy, tak to mne už postrčilo.

Tenhle recept je vlastně dost jednoduchý. Pročpak ho asi vymysleli v Itálii? Protože v jižních krajích pečivo tvrdne rychleji, jak tady. A taky tam mají spoustu vynikajících rajčat. A ten zbytek se dá poshánět 🙂

Tím, že v salátu není moc surovin, tak opravdu záleží na kvalitě rajčat. S těmi zimními „obludkami“ to nezkoušejte. Ne, jako fakt si nepochutnáte. To bude úplně jiné jídlo. Nehledě na to, že to je prostě sezonní a dělat to jindy poznáte i na ceně.

Je zajímavé, že tento recept jsem dělala pro strávníka, který nemůže jíst ze zdravotních důvodů cukr. A tady ten recept v sobě žádný cukr (myšleno bílý cukr, sacharozu) prostě nemá. Překvapilo mne to. Obvykle nemám ráda, když nějaké sladidlo v dresinku chybí. Tady je to příjemné a vyvážené i bez toho.

Kolik toho salátu vlastně je, respektive pro kolik lidí, to vlastně neumím říct. My jsme to zblajzli a ještě jsme se zlehka ohlíželi po dalším, i když jsme už asi neměli hlas. Měli jsme to jako přílohu k masu.

Podle toho, jakou použijete mozzarelu a pečivo, tak může být salát i bezlepkový a bezlaktozový. Nevidím v tom při dnešní nabídce už problém. Kromě toho ve standardní Panzanelle mozzarela nebývá – to pro ty, kdo bezlaktozovou neseženou a klasickou nemůžou.

Když jsme u těch variací, samozřejmě si tam můžete přidat olivy, čerstvé okurky (lépe bez semínek, pustí to moc vody), pečené houby, nebo kuřecí maso. Variacím na dobré věci se meze nekladou.

RAJČATOVÝ SALÁT PANZANELLA

Potřeby salát:

  • 1,5 velké bagety (s olivami)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • cca 1 kg zralých rajčat
  • 250-300 g (bezlaktozové) mozzarely
  • 1/2 červené cibule
  • hrst lístků z čerstvé bazalky (prý 22 kusů, jestli chcete počítat a máte všechny listy středně velké)

Potřeby dresink:

  • 120 ml olivového oleje
  • 60 ml octa z červeného vína
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • trocha čerstvě mletého pepře

Postup: Troubu rozehřejte na 200 stupňů.

Pečivo nakrájejte na kostky o hraně 2-2,5 cm.

Pečivo dejte do velké nádoby. Pokapejte 1 lžící oleje. Promíchejte. Znovu pokapejte 1 lžící oleje. Promíchejte. Posolte. Promíchejte.

Míchání ideálně dvěma lžícemi (salátovými udělátory) ze strany a zlehka.

Naolejované pečivo dejte na plech. Co nejvíce rozprostřete do jedné vrstvy.

Dejte pečivo do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte 9-12 minut až jsou kostky zlatavé. Pak sesypte někam bokem na mísu.

Nakrájejte omytá rajčata.

Nakrájejte mozzarelu.

Cibuli nakrájejte na tenká čtvrtkolečka.

Lístky bazalky sviňte do ruličky (jak jen to půjde) a tak nakrájejte na proužky.

Ingredience na dressing dejte do šroubovací sklenice. Uzavřete. Protřepejte. Dresink hotov.

Samostatně připravené ingredience (upečené krutony, nakrájené ingredience, dresink) můžete mít nachystané předem a jen je před konzumací promíchat (jako já).

Pokud uděláte krutonů hodně, můžete je dát do vzduchotěsné nádoby a cca do týdne spotřebovat třeba do polévky.

Dejte všechny části salátu na místu.

Cibuli mám tak zvláštně v misce, protože jeden konzument na ni má alergii, takže jsme si přidávali až do hotových porcí. Bez to ale není ono

Přelijte salát dresinkem a promíchejte. Opět dvěma lžícemi, nebo třeba i salátovými lžícemi lehce ze stran.

U Panzanelly píše, že se má nechat trochu odležet (10-15 minut obvykle). Já to tak nemám. Ráda si ji nandám rovnou, mám ráda pečivo ještě křupavé a postupně teprve měnící konzistenci. Hodí se to třeba k dušeným přírodním plátkům masa, nebo k něčemu z grilu, nebo klidně i k pečenému kuřeti. A klidně i jen tak.

Je to velká delikatesa, rozhodně si to letos udělejte. Však je zrovna sezona všeho zásadního.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *