Bezlaktózové · Sladké a pečení · Vegan · Zimní a vánoční

RAW cukroví – banán s mákem a perníkové

Dnes proběhla taková malá RAW-akce. Dovolím si doporučit vaší ctěné pozornosti následující recepty, za které moc děkuji opět báječnému sousedovi.

Černoušci:
2 zralé banány
100g celého máku (odhadem)
Mák si nameleme v mlýnku a dáme do dostatečně velké uzavíratelné nádoby. Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka silná necelý centimetr. Vsypeme do nádoby k máku, uzavřeme a jemně protřepeme tak, aby se všechna banánová kolečka zcela obalila mákem. Necháme uzavřené do rána.
Originální název byl Manánky, ale…my jsme je překřtily. Možná, že Manánky jsou ty uležené a Černoušci jsou ty kousky, které nelze nesníst hned. Pokusím se zjistit, jak chutnají uležené – neslibuji. Je zde totiž ten problém, že už po půl hodině jsou tak dobré, že je nelze nechat odležet do druhého dne. Chutnají totiž trochu jako babiččiny „šišky se švestkama a makem“ (menší knedlíky s bramborového těsta plněné švestkou prosypané mákem a maštěné sádlem).

PERNÍKOVÉ TRUFFLE:
1 šálek vlašských ořechů
½ šálku datlí
3 lžičky perníkového koření
kakao na obalení
mleté ovesné vločky na dohuštění

Ořechy a datle namočíme cca na 4 hodiny (naše přes noc) do vody. Poté necháme okapat a spolu s kořením rozmixujeme. Pokud zůstanou ve směsi kousky ořechů, není to na škodu. Pokud je to moc vlhké (zejména kvůli namočeným ořechům), dohustíme mletými vločkami. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau. Daly jsme je do košíčků, protože….přece parádnice, ne?
Původní recept byl maličko jiný – kakao se přidávalo do směsi, obalovalo se v karobu + nepřidávaly se vločky + nechávalo se odležet.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *