Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Ostatní · Slané a pečení

RYCHLÝ NEKYNUTÝ CHLÉB

Je to chléb typu „soda bread“ a tak ho taky musíme brát.

Od tohohle chleba nemůžeme očekávat kvásek, ani nic podobného. Je to totiž rychlovka, která používá ke kypření sodu (kategorie soda bread, u nás dejme tomu jako toastový chleba). Přiznám se, že mě to úplně nesedí, sodu tam prostě pořád cítím. Ale já jsem na to celkově citlivější u všech receptů. Někomu to ale nevadí – někteří testující s tím vůbec neměli problém a chleba jim chutnal. Takže podle toho pečte, nebo ne 🙂

Původní recept je od Sarah (vlogerky, co vypadá na 16 let a je jí přes 30).

RYCHLÝ NEKYNUTÝ CHLÉB ZE ŠPALDOVÉ MOUKY (na 1 bochník velikosti toastového chleba)

P:

  • 500 g špaldové mouky (ideálně 250 g hladké a 250 g celozrnné, já měla jen hladkou),
  • lžíce jedlé sody (1 balíček sody)
  • lžička cukru krupice,
  • půl lžičky soli,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • šťáva z půlky citronu (cca 2 lžíce citronové šťávy),
  • 550 ml vody,
  • 1 hrst slunečnicových semínek

PP: Suroviny promíchat kromě slunečnice, nalít do formy na chleba (já mám silikon, mě se to nepřilepí) a posypat slunečnicovými semínky.

Pečte 1 hodinu na 160 stupňů.

I mě i Sarah v originálním receptu bochník pukl. Takže to tak asi patří 🙂

Příprava je rychlá a klidně ho upeču znova, když budu vědět, že mám strávníky, kterým soda bread nevadí.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *