Je to chléb typu „soda bread“ a tak ho taky musíme brát.
Od tohohle chleba nemůžeme očekávat kvásek, ani nic podobného. Je to totiž rychlovka, která používá ke kypření sodu (kategorie soda bread, u nás dejme tomu jako toastový chleba). Přiznám se, že mě to úplně nesedí, sodu tam prostě pořád cítím. Ale já jsem na to celkově citlivější u všech receptů. Někomu to ale nevadí – někteří testující s tím vůbec neměli problém a chleba jim chutnal. Takže podle toho pečte, nebo ne 🙂
Původní recept je od Sarah (vlogerky, co vypadá na 16 let a je jí přes 30).
RYCHLÝ NEKYNUTÝ CHLÉB ZE ŠPALDOVÉ MOUKY (na 1 bochník velikosti toastového chleba)
P:
- 500 g špaldové mouky (ideálně 250 g hladké a 250 g celozrnné, já měla jen hladkou),
- lžíce jedlé sody (1 balíček sody)
- lžička cukru krupice,
- půl lžičky soli,
- 2 lžíce olivového oleje,
- šťáva z půlky citronu (cca 2 lžíce citronové šťávy),
- 550 ml vody,
- 1 hrst slunečnicových semínek
PP: Suroviny promíchat kromě slunečnice, nalít do formy na chleba (já mám silikon, mě se to nepřilepí) a posypat slunečnicovými semínky.
Pečte 1 hodinu na 160 stupňů.
I mě i Sarah v originálním receptu bochník pukl. Takže to tak asi patří 🙂
Příprava je rychlá a klidně ho upeču znova, když budu vědět, že mám strávníky, kterým soda bread nevadí.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.