Jednoduchá vánoční nádhera!
Vidíte tu nádheru? Já jsem prostě nadšená takovým jídlem. A není to nic složitého. Bude záležet jen na vás, jestli si to zjednodušíte, nebo pojedete styl „labužník“ 🙂 Tady se pohybujeme mezi vařením vlastní cizrny, použitím cizrny z plechovky a potom koupení hotového humusu 🙂 Ale to by třeba Rachad nedoporučil ani omylem.
Většina vánočních jídel jsou sladká, nebo taková ta slavnostní a těžká. Na mě je to moc. Já potřebuji i nějakou radost jiného typu. Něco, co řekne „Vánoce“, ale nebude vás bolet bříško a váha nevyletí nahoru.
Recept jsem našla někde na internetu ve formě obrázku, ale tohle není těžké si domyslet. Ale už bohužel nevím, kde jsem to našla.
Nebyla jsem si jistá, jestli všichni moji hosté ocení koriandr, tak jsem dala na polovinu koriandrovou nať a na polovinu petrželovou. A nebylo to na pohled ani poznat.
Kdybyste chtěli dělat nějaký barevný hummus, tak můžete zkusit recept na můj duhový 🙂
VÁNOČNÍ VĚNEC Z HUMUSU
Potřeby:
- 250 g suché cizrny, nebo 2 plechovky hotové cizrny ve slaném nálevu pro rychlou verzi
- cca 2 lžíce tahini /sezamová pasta
- cca 5 lžic olivového oleje
- cca 2 lžíce citronové šťávy
- voda
- sůl
- pár třešňových rajčátek
- kousek červené papriky (potřebujete rovnou, budete vykrajovat)
- 2 hrsti čerstvé petržele, nebo koriandru, nebo půl napůl
Postup:
Pokud máte suchou cizrnu, tak ji předem na pár hodin namočte. Slijte vodu, v které se namáčela. Dejte ji do hrnce s novou vodou a vařte 1,5 hodiny pod pokličkou.
Pokud se chcete snažit odstranit plynatostní efekty, tak poté, co se cca 1 minutu vaří, tak vodu slijte, nalijte novou a pak teprve vařte celou tu dobu.
Cizrnu si rozhodně můžete uvařit předem, třeba i den.
Není problém použít i ne úplně studenou.
Každopádně až máte k dispozic měkkou cizrnu (ať už jste ji vařili, nebo vyndali z plechovky), tak ji smichujte s tahini, citronovou šťávou, olivovým olejem a solí. Já pak dolévám postupne vodu a mixuji (tentokrát tyčovým mixérem, protože mi nefunguje jiný). Vodu proto, že to pak není tak „těžké“, normálně se používá olej. Mixujte a přidávejte vodu, až je to dohladka a lehce nabíratelné třeba chipsem. I hummus si můžete udělat předem.
Hummus naneste na mělký talíř ve tvaru věnce.
Umyjte si bylinky i zeleninu.
Nasekejte bylinky dle vlastního výběru.
Z papriky vykrojte červenou mašli. Pokud se vám nechce, tak to holt vynechte 🙂 Rajčata taky dobrý.
A je skoro hotovo…
Na věnec nasypejte bylinky a přidejte mašli a rajčatové „baňky“.
K tomuto krásnému věnci můžete nabídnout třeba tortila chipsy, nebo kousky opečeného chleba, grissiny, kousky zeleniny…
No a nepřekvapí vás, že u nás na stole zároveň byly i nějaké další věci pro radost 🙂 Ty ale recept myslím nepotřebují
Nebo ještě takové stromečky, kde jsem návod nakonec připravila.
Krásné Vánoce!