Zaujalo mne, jak bude chutnat naložená ochucená mrkev, která se takto používá jako vegan losos. Za mě dobrý, i když s lososem bych si to nespletla.
Recept kolem mne proběhl na Tasty
https://www.youtube.com/watch?v=Uu42LU3F9Gk
ale mě se nechtělo pořizovat tekutý kouř, tak jsem našla jiný recept, který měl fungovat podobně
https://www.exceedinglyvegan.com/vegan-recipes/soups-starters/vegan-carrot-salmon-tofu-cream-cheese
Myslím si, že ten tekutý kouř by udělal opravdu velký rozdíl v chuti, takže pokud máte doma, použijte nějaký recept s ním a dejte vědět 🙂
VEGAN NALOŽENÝ LOSOS
P: větší mrkve, 1 plátek nori řasy, 4 lžíce sojové omáčky (nedávat méně slanou), 1 lžíce citronu, 1 a 1/4 šálku (cup) vody
PP: Do hrnce dejte všechny ingredience kromě mrkve a vařte pod pokličkou 20 minut. Přeceďte přes sítko. Pokud se vám nějaká tekutina vyvařila, doplňte na množství cca 1,5 šálku (cup) tekutiny. Během vaření si škrabkou udělejte z mrkví dlouhé proužky mrkve. Počítejte, že se vám to nepovede z celých mrkví, ale zbudou nějaké odkrojky (polévka/salát/na jídlo…). Proužky mrkve povařte v nálevu cca 20 minut, případně do „lososí“ konzistence.
Postup jsem trochu upravila právě tím, že se nejdřív svařuje ten nálev. Mohli byste to dělat i dohromady, jenže pak byste preparovali rozvařenou řasu z mrkve jako já….a to nechcete. Ledaže by vám nevadilo mít na naložené mrkvi kousky řasy. Mě se to nelíbilo.
Mrkev nechte trochu vychladnout a servírujte ji na pečivu namazaném krémovým sýrem – ať už klasickým žervé, nebo bezlaktozovými (např. https://minniemalistka.cz/domaci-lucina-z-jogurtu/ ), či vegan verzemi podle preferencí (např. https://minniemalistka.cz/vegan-cream-cheese/ ). Ozdobte, pokud se vám chce.
Mě to chutná, mojí mamince to nechutnalo, dalších cca 5 lidí bylo neutrální a dávali si další kousky. Je to rozhodně něco zajímavého, nikoliv drahého. A nemusíte to dělat ani hogofogo na jednohubkách, ale prostě to hodit na chleba. Proč ne, zase si to připravím 🙂