Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso · Slané a pečení

PAELLA

Doma jsme se shodli na tom, že španěl by to asi dělal jinak (typicky v jedné pánvi), ale vlastně to všem chutnalo.

Jaký je rozdíl mezi paellou a rizotem (srbským pilafem)? A víte, že vlastně ani nevím? 😀 Principelně je to ochucená rýže s nějakým masem a zeleninou, která se dá na talíř. No ale nechci se rouhat na španělské speciality (pro turisty), jsem asi barbar.

Já tento recept ani nemám ze Španělska, ale od jedné starší dámy – mojí dřívější kamarádky pocházející z Ruska. Tak vidíte, odkud ke mě recept doputoval. Ještě mám od ní recept na skřítkovou buchtu, třeba vám ho někdy taky ukážu. Jo a ještě buřtguláš dělám podle ní. Byla/je opravdu dobrá kuchařka.

Tahle paella nicméně zavinila to, že bych ráda zkusila i nějaký recept z jednoho hrnce, takže se těším.

PAELLA PO DOMÁCKU (cca 5 porcí)

P: 400g kuřecího nebo králičího masa, 2 x chobotnice v plechovce – Franz Josef, cibule, česnek, pór nebo jarní cibulky, barevné papriky, rajčata, 300 g rýže, kurkuma, sušený mletý zázvor, pepř, citronová šťáva, bílé víno, sůl, máslo, olej, bobkový list

PP: Větší kousky nakrájeného masa naložit aspoň na 1 den do česneku, oleje a pepře. Potom maso podusit na nakrájené cibuli, podlít vodou, přidat zázvor, kurkumu, citronovou šťávu a sůl. Rýži uvařit s trochou kurkumy a soli. Podusit nakrájenou papriku a nakrájený porek/jarní cibulky. Chobotničky slít z nálevu a dle potřeby pokrájet větší kousky. Rajčata nakrájet.

Vymazat pekáček máslem a dát vrstvu rýže, rozložit maso, zeleninu, chobotničky, nakrájená rajčata,…pak další vrstvu rýže.

Poklást bobkovým listem, polít vínem a zapéct aspoň 20 minut na 170 stupňů.

Jídlo sice připravujete na začátku ve více pánvích, ale pak má zase výhodu, že ho můžete připravit předem a konečné zapečení můžete udělat i po nějaké době. Počká tedy na vás třeba po návratu z procházky a než se osprchujete/nakrmíte děti, tak bude hotová večeře.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *