Bezlaktózové · Maso · Ostatní · Rychlé a snadné

KAPR NA ČESNEKU S KROUPOVÝM SALÁTEM

Kapr nejen na Vánoce, to jsem celá já. A tohle je skvělá varianta.

Jsem jeden z těch „barbarů“, kteří vaří kapra i mimo Vánoce. Jedna z mých oblíbených verzí je kapr na česneku (něco skoro stejného v kuchařkách Romana Vaňka a na rohlik.cz jako Kapr podle pana Voka). A k tomu mám ráda buď kroupový, nebo pohankový „salát“. No…salát…to zní trochu vznešeně. Prostě jsou to kroupy/pohanka přihozené na opečenou zeleninu.

Když už budete vybírat kapra na tuto taškařici, berte možná nějakého „normálního chlapíka“. Ten česnek je tam dost výrazný. Tím myslím, že je skoro škoda plýtvat dokonalými kapry, které produkuje například Farma Bláto od pana Pavla Šicha z rybníku v Žíšově. Přišla jsem na tohle kapří Ferrari díky podcastu Hany Michopulu – Potraviny. Kapr s minimem tuku, tenkou kůží a temně růžovým pevným masem. To je něco, co málokdo z nás vůbec viděl. Já zatím taky ne, ale napravím to. Jen se bojím, že jak ochutnám tyhle úžasňáky, už nebudu umět jíst „bahňáky“. Potíž totiž není v rybě, ale v chovu ryb. Stejně jako zatím všichni strávníci ode mne jedli dušená hovězí srdíčka (i když je normálně nejí), tak já věřím, že dobře „pěstovaný“ (kdyby to bylo fakt dobře, řeknu chovaný) kapr bude taky chutnat ale úplně jinak. Tak třeba příště. Ale kdybyste jeli kolem té farmy, zkuste to a dejte vědět.

Kroupy se (podobně jako cizrna a další dlouho-vařeniny) dají uvařit předem, dát do mrazáku a odebírat. Třeba jako příloha, nebo do polévek….jak máte rádi. Kroupy propláchnete, dáte do hrnce s vodou, osolíte, dáte kapku oleje a vaříte asi tak hodinu. Kroupy se vaří dost jednoduše, ale pozor – dost nabudou. Jako….vážně hodně 😀 Třeba pětinásobně. Třeba tahle hromada je z jednoho nevinného půlkilečka 😀

KAPR NA ČESNEKU S KROUPOVÝM SALÁTEM

P kapr:

  • kapří filet (ideálně bez žeberních kostí),
  • 1-2 stroužky utřeného česneku,
  • sladká paprika,
  • hladká mouka,
  • sádlo (olej, přepuštěné máslo),
  • sůl

P kroupy

  • uvařené kroupy (ale klidně i pohanka),
  • mražená zeleninová směs svíčková (nebo zelenina mrkev, petržel, celer, pórek, květák, kapustičky….vše na malé kousky),
  • cibule,
  • česnek sušený granulovaný,
  • majoránka sušená,
  • sůl,
  • pepř,
  • sádlo (olej, přepuštěné máslo)

PP: Kapří filet nakrájejte na porce. Osolte. Na straně bez kůže potřete česnekem. Obalte v mouce smíchané se sladkou paprikou (množství přiměřeně….)

Rozpalte trochu sádla v pánvi a kapra z obou stran opečte. Pak vyndejte a dejte do pekáčku.

Na jiné pánvi rozehřejte trochu sádla a přidejte nakrájenou cibuli. Trochu ji opečte (dejme tomu do sklovata). Pak přidejte zeleninu a opečte ještě.

Pak do opečené zeleninové směsi přidejte kroupy a ochuťte sušeným česnekem, majoránkou, solí, pepřem.

V tuto chvíli tedy máte připravené filety na dopečení a ochucený salát. A samozřejmě, že bude lepší to dodělat rovnou a jíst. Ale pokud to na hodinu až dvě odložíte a doděláte potom, tak se taky nic moc nestane. Může se to hodit, když třeba čekáte návštěvu a nechcete vařit před ní, ale povídat si s nimi 🙂

Až se rozhodnete, že je čas servírovat, tak rozehřejte troubu cca na 180 stupňů. Kapříka tam tak na 10 minut dejte – já jsem dala 8 minut na 180 a pak jsem zapnula naplno gril na 2 minuty. Mezitím prohřejte kroupový salát. A pak už jen podáváme.

Kroupový salát doporučuji ke kdečemu, neomezujte se jen k rybě. A tohle si dejte. Je to mňamka.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *