Paštika, u které nikdo nepoznal, že není z masa…

Kromě toho, že jíst luštěniny je zdravé, tak je mi to sympatické třeba v létě (kupovat vnitřnosti se ve vedrech bojím). Já na klasickou paštiku nedám dopustit, ale to neznamená, že tohle není žůžo.
Original recept v angličtině a v dvojnásobné dávce, která je cca pro regiment https://www.bosh.tv/recipes/faux-gras…
ČOČKOVÁ POMAZÁNKA – PAŠTIKA
(pro polovinu regimentu vojáků, do dvou skleněných čtvercových Ikea mis)
P:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 1 stroužek česneku
- 9 žampionů
- 1 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu (když máte sušený, taky to půjde)
- 1 lžíce sekaného čerstvého tymiánu (když máte sušený, taky to půjde)
- 1 lžíce sekané čerstvé šalvěje (když máte sušenou, taky to půjde)
- 3 lžíce koňaku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 200 g doměkka uvařené francouzské čočky (puy), to je cca 100 g suché
- 75 g nasucho opražených vlašských ořechů (použila jsem i směs mandle a kešu kvůli alergiím, ale vlašáky lepší)
- 1 lžíce pyré z červené řepy (rozmixovaná uvařená červená řepa)
- (veganské) máslo
- červený pepř na ozdobu
PP: Tuhle čočku nemusíte namáčet (ale můžete).
Čočku uvařit vodě doměkka. To bude asi trochu déle, než píšou na obalu, protože ona se běžně používá víc na skus. Tipuju to tak na 35 minut vaření, normálěn se vaří cca 25 minut.

Já si jednou za čas upeču spoustu červené řepy a nějakou i rozmixuji – takže pak jen z mrazáku vyndám mraženou kostičku řepového pyré a nechám rozmrazit.

Na lžíci oleje opéct nahrubo nakrájenou cibuli do průhledna.

Žampiony nakrájejte na libovolné kousky – klidně to může udělat přiborovým nožem dítě:-)

V druhé pánvi na oleji chviličku opéct nahrubo nasekaný česnek, přidat nakrájené žampiony a podusit. Do podušených žampionů přidat rozmarýn, tymián, šalvěj a koňak (lze vyvařit kvůli dětem).

Všechny ingredience tyčovým mixérem (nakonec se osvědčil nejvíc) mixovat tak dlouho, až je z toho hladká pasta.
Dosolit a dopepřit podle chuti.
Rozdělit do mističek.

Nahoru zalít rozpuštěným máslem a já ráda posypu pár kuličkami červeného pepře, nebo dozdobím lístkem šalvěje. Čím lépe bude paštika upěchovaná v mističce (málo vzduchu) a čím lépe bude zalitá máslem (hladina jen máslo, nic nevykukuje), tím déle v lednici vydrží.