Je to rozhodně desert, nikoliv buchta na snídani. A je to fenomenální! Nevydržíte neochutnat, když ho jí někdo vedle vás.
Je to už celkem tradiční, že moje recepty pochází z Magazínu Albert.
Už snad bude na čase, aby mi začali platit 😀 Dělám si legraci…
Takže i recept na tento minikoláček pochází z tohoto zdroje. A je skvělý. Je to poměrně rychlé – pokud nemáte asistenta. A pokud máte dětského asistenta (stále to vychází kolem 30 minut), tak je tady spousta věcí, co může dělat taky. Minimálně u nás lépe fungují buchty, kde se věci míchají a váží spíš než ty, kde se forma vykládá těstem 😀
Recept funguje opravdu pěkně, takže úpravy minimální. Jen jsem úplně nepochopila, proč množství sušenek odměřili na hrnky. Jak mám asi tak vědět, kolik sušenek mám koupit, aby nadrcené daly jeden a čtvrt hrnku. No a taky jsem upravila vejce – jedno celkem stačí a nezbude vám druhý bílek 🙂
CHEESECAKE KOLÁČKY
Potřeby:
- 180 g máslových sušenek
- 150 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřícího prášku
- 125 g změklého másla
- 1 bílek
- 100 g třtinového cukru
- 300 g čerstvého smetanového sýra (například obyčejná Lučina, nebo možná i domácí Lučina)
- 1 žloutek
- 2 sáčky vanilkového cukru NEBO 1 lžíce moučkového cukru a trochu vanilkové pasty/esence
- 2 lžičky strouhané citronové kůry NEBO „instantní“ pytlíček
PP: Máslo s třitinovým cukrem ušlehejte do pěny. Bude taková tmavší.
Přidejte bílek a znovu zašlehejte
Přidejte mouku a promíchejte (já tady vyměním v robotu šlehací metlu za hnětací hák a dělá to robot).
Podrťte v mixéru sušenky a vmíchejte je do těsta (stále lze hnětacím hákem).
Sýr, vanilkový cukr (moučkový cukr + vanilku), žloutek a citronovou kůru smíchejte dohromady.
Teď máte nachystané obě dvě části koláčků. Už si určitě předehřívejte troubu na 210 stupňů.
Protože jinak- dělit těsto na podobné části neumím, tak jsem ho vysypala na podložku, udělala z něj válec a nakrájela na 12 podobně velkých kousků
Plech vyložte pečícím papírem. Z dílků udělejte kuličky a dejte na plech.
Vezměte skleničku/něco s dolním průměrem cca 4,5-5 cm. Nějaký panák možná. A skleničkou vytlačte důlky do těstových kuliček. Prasknutí těsta na krajích nevadí. Pokud ale prasknutí chcete v menší míře, tak kuličky před vytlačováním důlků trochu zploštěte rukou.
Do důlku rozděljte sýrový krém.
Dejte do trouby vyhřáté na 210 stupňů a pečte 4 minuty. Pak ztlumte a pečte dalších 8-10 minut.
Vyndejte z trouby. Nechte 5 minut na plechu. Pak přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.
Koláček si představte asi jako sušenku, která má křupavé okraje a vláčný střed a na tom je vynikající tvarohová náplň jako bývá na vytlačovaných koláčcích. No a až si to představíte, tak si je upečete 😀 Koláčky jsou poměrně syté. Jeden je rozhodně plnohodnotná desertová porce k odpolední kávě.
Dobrou chuť.