Bezlaktózové · Rychlé a snadné · Sladké a pečení

ANGREŠTOVÁ BUCHTA

Nebo taky buchta ze zavařených srstek 😀

To máte tak, na rohlik.cz se před nějakou dobou v novinkách objevil zavařený angrešt od firmy Alibona (Caballero…přejmenovali se už několikrát). Dost mne překvapilo, že mají v nabídce třeba kompot dýně s ananasovou příchutí – to se zavařovalo v devadesátkách, ne? A mě to připomnělo angreštovou buchtu, kterou jsme doma vždycky dělávali ze zavařeného angreštu. Takže jsem napsala mamince a ta mi obratem poslala recept.

Apropos…jak říkáte angreštu? U nás se tomu říkalo „srstky“, protože…kdo je jedl čerstvé srstky, tak ví, že prostě mají srst 🙂 Některé kultivary ne, ale ty starší rozhodně.

Pokud chcete vegan verzi – vejce nahraďte, vždy jedno vejce buď za 1/2 rozmačkaného banánu, nebo 3 lžíce jablečného pyré. Tuk na vymazání plechu použijte třeba rozpuštěný Alsan, nebo jen vyložte plech pečícícm papírem.

ANGREŠTOVÁ BUCHTA

P pro menší pekáč: 150 g polohrubé mouky, 150 g krystalového/pískového cukru, 2 celá vejce, 4 lžíce chuťově neutrálního oleje, 1,5 lžíce kakaa, 0,5 prášku do pečiva, 1 celá (350 ml) sklenice zavařeného angreštu i se šťávou, pečící papír nebo tuk a polohrubá mouka na vymazání plechu

P pro plech: 300g polohrubé mouky, 300 g krystalového/pískového cukru, 4 celá vejce, 8 lžic chuťově neutrálního oleje, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 celá (0,7 l) sklenice zavařeného angreštu i se šťávou, pečící papír nebo tuk a polohrubá mouka na vymazání plechu

PP: Naměřte a navažte si ingredience. Smíchejte suché ingredience (cukr, mouka, prášek do pečiva, kakao) a tekuté ingredience (olej, vejce, trochu rozmíchat).

Smíchejte suché i tekuté ingredience dohromady spolu se sklenicí angreštu (ano i šťáva).

Pokud děláte velké množství, tak vemte plech. Pokud malé množství, tak pekáček – v mém případě koláčová forma od Tupperware. Pokud nemáte silikonovou formu, vyložte pečícím papírem, nebo vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou.

Umíchané těsto dejte do formy. Netřeba šlehat, jen smíchejte.

Dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 25 minut.

Nechte vychladnout, můžete krájet a podávat.

Dovedu si představit, že by se nahoru dobře hodila čokoládová poleva. Ale to mne napadlo, až byla buchta napůl snězená 🙂

Buchta má tu vlastnost, že je hodně vlhká (trochu jako maková s banány, nebo fit cizrnová). Takže i když po upečení je zapíchnutá špejle suchá, tak to má vlhčí spodek (kde se obvykle „usadí“ angrešt). Nevyndáte ji nejspíš tedy z formy vcelku, pokud jste to měli v úmyslu. Po dílcích žádný problém.

Jak buchta chutná? Je to prostě taková ta „normální buchta, co se upeče na sobotu“. Ne na neděli, na to není dost nóbl. Ale moc rádi si ji dáte.

A tuhle buchtu můžete udělat klidně ve strašidelné variantě s očičky 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *