Sladké pečené

TVAROHOVÝ KOLÁČ S MERUŇKAMI

Koláč, který zvládně i nevelká společnost sníst na posezení 🙂

Je zajímavé, že jsem tento recept měla v osvědčených a stejně jsem se při jeho přípravě „zasekla“ a musela znovu přemýšlet. To je tak, když si nenapíšu poznámky 😀

Každopádně recept je jednoduchý a vychází z Albert magazínu. A až na doplnění postupu jsem ho nijak moc neupravovala.

TVAROHOVÝ KOLÁČ S MERUŇKAMI

Potřeby:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • máslo na vymazání formy na koláč
  • pečící papír
  • obyčejné fazole, nebo jiná pomůcka na předpečení (bling baking)
  • 1 plechovka kompotovaných meruněk
  • 250 g jemného (bezlaktozového) tvarohu
  • 1 zakysaná (bezlaktozová) smetana
  • 2 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Máslo, mouku, cukr, vejce a prášek do pečiva smíchejte v mixéru hnětacím hákem. Těsto je řidší. Seberte je stěrkou, dejte na talířek/do misky do lednice vychladnout aspoň na hodinu.

Vymažte si koláčovou formu velikosti cca mělkého talíře rozpuštěným máslem. Můžete ji dát taky do lednice, nebo ne. Rozhodně ale vymažte předem.

Troubu předehřejte na 160 stupňů.

Až je těsto studené, vymačkejte/vyložte ho do vymazané formy.

Pokud je vám jedno, že budete mít jednu placku těsta, na kterou budete lít náplň, což asi dělali i v původním receptu podle jejich obrázku, tak fazole použít nemusíte. Myslím, že nevýhoda může být v estetice + nevím, jak moc se přichytne ta tvarohová náplň na okraje formy.

Pokud chcete, aby vám zůstaly zachované okraje (upečená mistička těsta), tak budete provozovat tzv. blind baking, neboli předpečení těsta. Vezmete pečící papír, zmačkáte ho pod proudem vody ve dřezu. Opatrně rozložíte a okapete. Teď s ním můžete jednodušeji vyložit formu s těstem, aby papír dobře kopíroval povrch. A na to nasypete fazole. Ano, obyčejné luštěniny. Existují na to speciální keramické kuličky a jiné triky, ale já mám už 10 let ty stejné fazole a funguje to skvěle. Jen je po pečení potřeba nechat fazole dobře vychladnout, než je uložím zpět do šroubovací sklenice. Blind baking ode mne znáte třeba z citronového koláče.

Těsto s fazolovou zátěží vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte cca 23 minut.

Poté sundejte pečící papír s fazolemi a dejte bokem.

Smíchejte tvaroh, kysanou smetanu, vejce a oba cukry. Nakrájejte okapané meruňky (šťávu do receptu nepoužijeme).

Tvarohovou náplň nalijte do předpečeného korpusu. Do toho vložte nakrájené meruňky.

Vložte do trouby vyhřáté na 150-160 stupňů a pečte 50 minut.

Po upečení nechte koláč vychladnout venku do pokojové teploty a pak ještě alespoň 2 hodiny v lednici. Lépe třeba 3-4 hodiny v lednici.

Co se týká vyndávání z formy, tak vcelku by mi to určitě nešlo. Po jednom kousku to možné bylo. První jsem tedy vyndala klasicky dost povrtaný, ale další už byly hezké, jak vidíte. Bylo potřeba podebrat to hodně ode dna – dělala jsem to tuhou plastovou stěrkou. A předtím jsem obšťouchala kraje opatrně příborovým nožem.

Hotový koláč krásně voní a meruňkové kousky září jako malé drahokamy – takové poetické to je.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *