Ostatní · Rychlé a snadné

TOPINKY ARNOŠTA Z PARDUBIC

Topinky plněné paštikou a vejcem

Víte…existují recepty, které prostě musím vyzkoušet právě proto, že nechápu, že by mohly být dobré. A tohle je jeden z nich. Recept je to velmi letitý. Pochází ze starých časopisů, kde byl Péťa Vařič, jestli ho někdo znáte. Originál vypadá takto a pochází z krásně vedené kuchařky – papírové a svázané, plné nalepených receptů na papíře. To já už nemám a když vidím nějakou pěknou, tak si říkám, jestli to není škoda. Ale když já mám radši tu praktičnost elektronických verzí 🙂

V originálním receptu je veka. A já se přiznám, že to jsem už vůbec nevěděla, jak to mám provést. A naštěstí jsem zjistila, že s vekou to nezkoušeli ani ti, kdo mi předali recept.

Říkám si, co je to za nápad jíst topinku s paštikou. Ale když už jsem se propůjčila k opékaným plněným vejcím, tak jsem „musela“ jíst i topinku (jakkoliv je mi z topinek špatně).

Ano, musela jsem se pokusit vykrojit hleba do tvaru srdíčka, protože rodinná historie tak velí 🙂 S velkou úctou k těm, kdo tenhle recept mají jako ten jejich.

TOPINKY ARNOŠTA Z PARDUBIC (na 1 chléb, takže asi 0,5 porce dospělého k večeři)

Potřeby:

  • 1 krajíc chleba
  • olej
  • sůl
  • 1 menší vejce
  • paštika (lépe játrová, lépe když je mazatelná víc než krájitelná)
  • kečup a hořčice, pokud chcete k tomu

Postup: Z krajíce chleba vykrojte díl uprostřed.

Krajíc chleba s dírou dejte na rozpálený olej (topinka).

Dovnitř do díry vlijte rozšlehané vejce, zlehýnka posolte.

Opékejte spíš pomaleji, ať se vajíčko propeče a topinka nespálí.

Až je vejce alespoň nějak ztuhlé, přiklopte ho vykrojenou střídkou, kterou jste namazali paštikou. Paštika jde dovnit, takže není vidět.

Chleba otočte. Opečte i z druhé strany. Asi si budete muset pomoct tím, že chleba trochu přitlačíte k pánvi, protože může vyčnívat.

Až je opečeno z obou stran, je hotovo. Určitě bych to mohla mít propečené rovnoměrněji, ale já jsem dala poměrně dost málo oleje.

Jak to vypadá uvnitř? No však už víte z úvodního obrázku. Vlastně dost efektně!

Byla jsem tak paf z toho, že se to nějak povedlo, že jsem zapomněla dodržet ozdobení kečupem a hořčicí 😀 Asi by to bylo fajn.

Reakce byly u ochutnávačů poněkud rozpačité, ale ne vyloženě negativní. Možná jsem neměla říkat, co to je 😀 V nějaké experimentálním modu by mi to skoro chutnalo. Asi nejpodobnější to bylo jako když uvnitř topinky máte sekanou z Globusu. Tu jsem teda hodně let neměla, ale tak si to nějak pamatuji 🙂 Takže vlastně dobrý.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *