Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Hosté · Jarní a velikonoční · Rychlé a snadné

PLNĚNÁ OPEČENÁ VEJCE

Neobvyklý recept – pro někoho guilty pleasure, pro mne zajímavý recept

Víte, jak jsem přišla k tomuto receptu? V jedné vařivé FCB skupině se probíralo, kdo má jaké guilty pleasure – tedy věci, ke kterým se člověk ani nepřizná, že si je rád dá. Byly tam věci jako těstoviny s kečupem, nutella prstem (nikoliv lžičkou!) ze skleničky, instantní polévka, kousky studeného másla jen tak, instatní svíčková Dobrý hostinec, zadělané kynuté těsto po lžicích, syrové maso, užmoulané chlebové kuličky ze střídky….a další. Samozřejmě jsem se přidala, protože u mne jsou to typicky opečánky (tedy chleba ve vajíčku) 😀

Kromě různých libůstek, jejichž příklady jsem napsala, tak se tam objevil jeden recept, který mi vůbec nepřišel divný (tak jsem možná divná já, v pořádku). Pozvala jsem tedy příslušnou kamarádku, aby mi ho přišla uvařit k nám domů – u nich doma to totiž manžel opravdu nesnáší. A my jsme se rádi obětovali.

PLNĚNÁ OPEČENÁ VEJCE

P:

  • vejce (2-3 na osobu),
  • máslo,
  • plnotučná hořčice,
  • přepuštěné máslo/máslo+olej na opékání,
  • sůl,
  • pepř,
  • vařené brambory k podávání

PP: Uvařte vejce natvrdo. Oloupejte. Rozpulte. Žloutky dejte do misky. V misce smíchejte žloutky se změklým máslem, trochou plnotučné hořčice, osolte, opepřete – vše do chuti.

Vajíčka naplňte směsí. Nedělejte žádné estetické záležitosti, prostě jen naplnit. A ano, až sem jsou to vlastně klasická plněná vejce.

Na pánvi rozehřejte ideálně přepuštěné máslo (třeba domácí), případně olej a trochu másla k tomu. Másla dejte trošku víc, protože z něj bude sos k dochucení brambor. Na tom opékejte vejce nejdřív náplní dolů.

Až do téhle chvíle jsem nevěřila kamarádce, že se ta vejce opravdu budou opékat i s tou náplní.

A pak ještě chvíli náplní nahoru.

Vyndejte hotová vejce a v ochuceném másle na pánvi prohoďte a případně lehce opečte vařené brambory.

Možná to není v mém podání nejfotogeničtější jídlo ve vesmíru, ale mě to chutnalo. Doporučila bych k tomu nějaký čerstvý zeleninový salát.

Ráda bych řekla, že tímhle navazuji na můj názor, že dělat z něčeho zakázané/hříšné/nevhodné potěšení je skoro škoda. Užijte si, co můžete, když to nikomu neubližuje. A dobrou chuť samozřejmě.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *