Bezlaktózové · Dárkové recepty · Ostatní · Vegan

TEKUTÝ SLANÝ KARAMEL

Mléčný slaný karamel…bez mléka 🙂

To se tak stalo, že jsem nějak narazila na MaruškaVEG. Její vlogy mi zvedají náladu. Její recepty můžu zkoušet, protože jsou bez mléka. Maruška totiž vaří vegansky a až na některé ořechy je to pro mne všechno fajn. A protože jsem měla pocit, že jsem z ní čerpala hodně energie a radosti, chtěla jsem se nějak odvděčit. Tak jsem od ní koupila její dvě kuchařky a receptář. Původně jsem si říkala, že je daruji, ale když jsem si je prohlédla, tak mne tolik nadchly, že rozhodně zůstanou u mne. I když já papírové kuchařky prakticky nepoužívám a mám jich jen velmi málo na to, že se o mě říká že jsem foodie (spíš ne) – jinak řečeno, dostat se do mojí kolekce, není jen tak 🙂

Získat mléčný karamel je vcelku jednoduché. Vlastně se dá koupit karamelizované Salko a je to, takže tam bych se ani neobtěžovala. Vařit plechovku Salka bych se bála, znám o tom historky…z týpí… 😀 O to zajímavější pro mne je najít nemléčný karamel. Dost jsem se obávala, že to nebude fungovat, že se to bude připalovat, ale bylo to hodně v pohodě a bez práce.

foto z rohlik.cz

K čemu můžete použít tekutý slaný karamel? Tak pokud vás nic nenapadá, tak to nemáte rádi tuhle věc 😀

  • na palačinky, lívanečky, wafle
  • na zmrzlinové poháry
  • na ozdobení kávy se šlehačkou
  • na krém, třeba do vegan medovníku
  • na kaši (rýžovou, ovesnou…)
  • na ozdobení desertů

Slaný karamel v trochu jiné podobě už jsem dělala jako sirup do kávy. I to se může hodit 🙂

TEKUTÝ SLANÝ KARAMEL (na cca 330 ml)

Potřeby:

  • 400 ml plechovka kokosového mléka
  • 180 ml rýžového sirupu nebo agáve sirupu nebo javorový sirup
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Všechny ingredience dáme do hrnce.

Dejte vařit a až to začne bublat, tak to stáhněte na minimum. Ať to jen takhle hezky bublá.

Vařte 70 minut.

Pak je potřeba zkontrolovat, jestli je to akorát. Na to si dejte předem do lednice talířek. Na to kápněte trochu karamelu. Tak zjistíte, jak se bude chovat, když bude studený. Pokud byste ho převařili, tak pak z toho budou spíš karamely. No…to asi není špatně, ale bylo by to na jiné použití 🙂 A taky je důležité říct, že lze ještě případně dovařit, když to bude málo husté, ale nenaředíte to, tak to přesně nefunguje.

Karamel nalijte do sklenice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak teprve zavíčkujte a dejte do lednice.

Když karamel chladne, oddělují se maličko vrstvy. Před vložením do lednice jsem promíchala a v lednici už se choval úplně standardně a kompaktně.

Jak dlouho v lednici vydrží? Zatím nevím 🙂 Ale dělala bych ho typicky tehdy, když se ho chystáte na něco použít, ne do zásoby.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *