Vegan verze na zpracování nekonečného množství srpnových cuket.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0028-1024x576.jpg)
Už mám na blogu cuketovou buchtu, ale na není vegan a je s kakaem. Kamarádka si vzala recept od jiné mojí kamarádky a já zase zpátky a je z toho cuketová vegan buchta se skořicí.
A abyste si nemysleli, že já dělám všechno jen správně…to já vám jen ukazuju to povedené :-D. Když jsem tuhle buchtu dělala poprvé, tak jsem špatně přečetla text receptu a dala jsem místo lžičky sody….lžíci sody. No, sice mě to trochu zarazilo, ale už jsem dělala recept, kde se přidává do buchty ocet, takže mi to nedošlo 😀
Nedalo mi to, udělala jsem buchtu podruhé hned potom. A tentokrát jsem dala správné množství sody a…zkoušela jsem různé množství skořice a různé množství tekutiny. Tady vidíte, jak to vypadalo. No nicméně pořídila jsem si k tomu rotavirovou infekci mezi tím, co jsem upekla a chtěla ochutnat. Takže spoléhám na svoje nejlepší ochutnávače. A ti se shodli na tom, že je lepší standardní množství skořice (1 lžička na buchtu) a tekutina navíc. Takže tuhle variantu tady máte.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/20220821_185330-1-1024x780.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/20220821_115047-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/20220821_185143-1-1024x772.jpg)
Proč se tady používá soda i prášek do pečiva? Protože každé funguje trochu jinak a pro některé recepty to potřebujete, abyste dostali tu správnou kyprost. Vždycky nahlížím SEM, když mám chuť experimentovat – a pak mne to přejde.
Počítám s tím, že máte středně vodnatou cuketu, velmi dobře se na tohle používají cuketoví „dinosauři“.
CUKETOVÁ BUCHTA SE SKOŘICÍ
Potřeby:
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička sody
- 1 lžička mleté skořice (absolutní milovníci skořice 2 lžičky)
- 2 hrnky hladké mouky
- 0,5 hrnku mandlové mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 hrnku (rostlinného/bezlaktozového/klasického) mléka, případně alespoň vody
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky najemno nastrouhané oloupané cukety
- dle potřeby tuk na vymazání formy (kokosový tuk/Alsan/ nevegan máslo) a polohrubá mouka na vysypání
Postup: Kromě cukety budete mít nejspíš všechno doma (pokud pečete s mandlovou moukou).
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0005-1024x576.jpg)
Oloupejte cuketu a nastrouhejte. Nevymačkávejte šťávu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0011-1024x576.jpg)
Smíchejte všechny suché ingredience – prášek do pečiva, soda, cukr, mouka, mandlová mouka a skořice.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0013-1-1024x576.jpg)
Smíchejte vlhké ingredience – citronová šťáva, mléko, olej a cuketa.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0014-1024x576.jpg)
Teď prostě už jen smíchejte dohromady.
A v tomhle stádiu to můžete mít připravené klidně pár hodin na lince, nic se nestane. Jen bych sodu a kypřící prášek dala dolů do misky a na to mouku atp., aby to nezreagovalo se vzdušnou (a jinou) vlhkostí, protože pak by to nekypřilo.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0017-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0015-1024x576.jpg)
Dejte do formy – buď silikonové, nebo pekáček. Nedávala bych na celý plech, pak je nižší a je sušší. Silikonovou formu samozřejmě nevymazáváte. Pekáček budete muset vymazat a vysypat, nebo vyložit pečícím papírem.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0019-1-1024x576.jpg)
Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25-30 stupňů.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0021-1024x576.jpg)
Upečenou buchtu poznáte tak, že když zapíchnete párátko, vytáhnete je suché.
Buchta je to opravdu vlhká. Myslím, že je to i vidět. Ale když se zamyslíte, není v nic nic nedopečeného 🙂 Výhoda vegan buchet.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/08/DSC_0028-1-1024x576.jpg)