Bezlaktózové · Letní · Maso · Slané a pečení

MASOVÉ KULIČKY PEČENÉ V TROUBĚ, S RAJČATOVOU OMÁČKOU

Vlastně spíš válečky z nigiri tvořítka, protože to je pro mne jednodušší a rychlejší 🙂

Jak tohle všechno začalo? Možná tím, že jsem kdysi dělala karbenátky pečené v troubě. A to mi velmi vyhovovalo rychlostí, efektivitou i chutí.

K tomu se připojilo to, že jednou moje oblíbená v/blogerka Natasha dělala masové kuličky.

A další prvek byl, že se rozhodně odmítám šoulat s kuličkami (no dobře, nějaké cukroví je výjimka například rozinkové kuličky, pistáciové kuličky, nebo malinové kuličky). Ale zase mám doma už dlouho tvořítko na nigiri. Nigiri je můj oblíbený druh sushi… Tohle tvořítko jsem sehnala na ebay do 50 Kč. Nicméně v ČR se to taky dá sehnat například ZDE, nebo ZDE, jakkoliv si za stejný titěrný kus plastu řeknou třeba pětinásobek. Prostě hledejte „tvořítko nigiri“, co vypadá takto. A kromě slaného, nebo sladkého sushi s ním můžete dělat třeba právě kuličky-válečky. Výhoda je mj. stejná velikost kuliček-válečků.

A když tedy všechno dáte dohromady a přidáte inspirační recept z Apetitu, tak to je tenhle recept 😀 To jsou myšlenkové pochody, že? Zajímavé je, že v hlavě jsem to měla už vcelku dlouho, jen jsem se k tomu nějak mentálně nedostala.

Samozřejmě že by se tyhle kuličky měly servírovat se špagetami, ale…dost na tom, když dětem „nabiju“ munici rajčatovou omáčkou. Nemusím přidávat ještě špagety :-D.

Masové kuličky samozřejmě můžete ochucovat různými způsoby, já jsem teď směřovala spíš k mé oblíbené italské chuti

  • cibule, česnek, majoránka, kmín,
  • zázvor, jarní cibulka, chilli,
  • sýr s modrou plísní (Niva), brusinky,
  • čerstvý koriandr, chilli…

cokoliv vám vyhovuje. A samozřejmě můžete pak servírovat třeba s asijskými nudlemi, bramborovou kaší, nebo jen s pečivem a nějakou studenou omáčkou.

MASOVÉ KULIČKY PEČENÉ V TROUBĚ (na cca 5-6 porcí)

Potřeby na kuličky:

  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1,5 rohlíku (nebo 70 g jiného pečiva typu toastový chléb/bageta)
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu
  • mléko/voda na navlhčení pečiva
  • sůl
  • cca 1 hrst zelené hladkolisté petržele
  • strouhanka na obalení
  • olej (ideálně ve sprejové lahvičce)
  • pečící papír

Potřeby na omáčku:

  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 70-140 g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • větvička rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • sůl dle chuti
  • cukr dle chuti (cca 2 lžičky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml vývaru a 500 ml vody / 1 l vody
  • hrst čerstvé bazalky

K servírování:

  • těstoviny k servírování
  • strouhaný sýr typu parmezán/gran padano
  • čerstvá bazalka pro estetické doladění

Postup:

Začneme rajčatovou omáčkou, která se bude vařit po celou dobu, co budeme dělat kuličky.

Zpěníme na oleji nakrájenou cibuli.

Do hrnce přidejte protlak, rajčata a vývar/500 ml vody.

Pak přidejte větvičku rozmarýnu a bobkový list. S bylinkami vařte jen 20 minut a pak je vyndejte, ať to není moc silné.

Omáčku vařte zakryté na mírný plamen cca 1 hodinu celkem. Pak doplňte až 500 ml vody (dle vhodnosti) a ochutnejte. Dosolte a oslaďte dle chuti. Já obvykle dávám cca 2 lžičky cukru. Nakonec vmíchejte čerstvou bazalkou a už nevařte.

Troubu předehřejte na 200 stupňů.

Na kuličky si nejdřív nakrájejte pečivo na kousky. Ještě menší, než mám já, doporučuji cca 1 x 1 cm. Pečivo dejte do misky a zalijte mlékem/vodou. Nechte nekolik minut navlhčit.

Do velké mísy dejte maso, vejce, prolisovaný česnek, sůl, najemno nasekaný rozmarýn a nasekanou petržel a namočené rohlíky, z kterých jsme vymačkali přebytečnou tekutinu. Směs promícháme. Mě to jde nejlíp rukou.

Tvořítkem děláme kuličky-válečky. Nejdřív naberete přiměřeně správné množství, pak přitlačením k ruce udusáte a pak vyklopíte. Zní to kostrbatě jen proto, že to neumím vysvětlovat. Je to jednoduché. Pokud by se vám to lepilo, stačí namočit (ruce i tvořítko) a půjde to nádherně.

Válečky obalte ve strouhance. Po obalení trochu umačkejte (tím si pojistíte, aby držely, pokud ještě nemáte ten správný grif s tvořítkem).

Na pečící plech dejte papír na pečení a ten potřete (posprejujte) olejem. Na něj naskládejte válečky tak, aby se nedotýkaly. Válečky na plechu pak opět posprejujte / pokapejte olejem.

Měla jsem trochu víc masa, než je v receptu, takže mi zbylo trochu směsi. To jsou ale normální karbenátky, takže jsem to prostě pak opekla na pánvi.

Válečky pečte cca 17 minut na 200 stupňů. Pak zapněte na pár minut gril, aby se krásně doopekly.

Během příprav ještě uvařte těstoviny a…máte hotovo.

Existuje spoustu krásných způsobů, jak servírovat kuličky s rajčatovou omáčkou a těstovinami. Tenhle to není, ale aspoň víte, co s tím 😀

Je to vynikající. A upřímně – klasické kuličky by mne nebavilo dělat. Největší trik, který tady je, bude asi čerstvá bazalka v omáčka. To dělá opravdu obrovský rozdíl, to uvidíte.

Tohle sdílím!

1 komentář: „MASOVÉ KULIČKY PEČENÉ V TROUBĚ, S RAJČATOVOU OMÁČKOU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *