Možná je právě teď vhodná chvíle otevřít debatu ohledně přechylování, což? Aspoň vidíte, co si o tom myslím já – pravopis nepravopis, není jedno jako druhé.
Ale k podstatě věci. K podzimu myslím dost patří hrozny – dekadentní, dokonalé, sladké…a taky praktické, protože se z nich dá dělat i víno 😀 No a tentokrát jsem vyzkoušela i bublaninu. Recept jsem upravila jen malinko a je z nějakého babiččina kalendáře. Originál měl v sobě červené hrozny, které se předem obalovaly v mouce, aby tolik nepropadávaly na dno. Já měla zrovna bílé a větší hrozny, takže jsem je půlila a tím pádem se víc držely nahoře na těstě a nebylo ani kvůli rozkrojení vhodné je obalovat v mouce. A taky jsem proti originálu ubrala cukru, jak je mým dobrým zvykem.
Hroznová bublanina
P: 100 g másla, 130 g krystalového cukru, 3 vejce, 200 ml mléka (já sojové), 270 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, hrozny (ideálně bez peciček a klidně ještě ve větším množstvím, než je na fotce), špetka soli
PP: Změklé máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Pak střídavě vmícháváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. Já všechno řeším robotem, kterého postupně „krmím“ a měním rychlosti, i když sníh si šlehám předem/zvlášť. Těsto nalijeme do silikonové formy (já), nebo třeba do pekáče vyloženého pečícím papírem. Vršek poklademe hrozny (větší přepůlit, menší lze v celku a pak je lépe je obalit předem v mouce). Pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut na 170 stupňů.
Je u vás doma ještě hroznová sezona? Trefila jsem se, nebo už máte sklizeno a spotřebováno?