Dnes večer jsem dostala zajímavou otázku, která by se dala přeložit jako „Proč nemáš ráda Ládu Hrušku?“. A tak jsem se nad tím zamyslela – proč vlastně?
Zkuste se podívat sami
https://hruskovyrecepty.cz/seznam-vsech-receptu-ladi-hrusky/
1) Vadí mi, že se jeho přístup označuje za inovátorský. Konečně někdo začal vařit levně a pro lid. Nesouhlasím! Kde se tam berou recepty jako chřestová polévka, sušenky z 2 tabulek 70% čokolády, korbáčky z mozzarely, standardní recepty s tvarohem, máslem… Když porovnáte jiné kuchařky, zjistíte, že je to šmela na lidi, nikoliv vaření pro lid. Pokud chcete něco trochu hogo-fogo, tak to se radši podívejte na videa Menu domů od Veroniky Koko Kokešové (2014 Křišťálová lupa), spíš první část série. Vaří v domácích podmínkách jídla z restaurací a třeba já podle ní dělám mj. belgický tatarák. https://www.stream.cz/menudomu/798601-belgicky-tatarak
2) Vytáčí mne, že jeho kuchařka se stala cca předloni jednou z nejprodávnějších knih. Prošla jsem si ji (1.díl). Je to velmi nekvalitní kuchařská kniha. Fotky jsou focené nejspíš mobilem, protože je často vidět rastr. To i kdybych to fotila mobilem z televize, bude to snad hezčí. Seznamy surovin neodpovídají použitým věcem v postupu. Postupy jsou kuchařsky nesmyslné. Celé je to šité horkou jehlou, překlepy rychle přestanete počítat. Chápu využití příležitosti k výdělku (kdo z toho kolik měl jsem nezjišťovala), ale líbit se mi to snad nemusí. Mám ukázat něco, co považuji za kvalitní kuchařku, tak rozhodně zmíním knihy od Romana Vaňka. Jsou propracované, recepty fungují. Cena je proti Láďovině nejméně dvojnásobná, ale i rozsah je jiný (Vaňkova o cca 35 % více receptů). Třeba tuto https://www.knihydobrovsky.cz/snadno-rychle-111-receptu-pro…
3) Recepty, které tak nadšeně servíruje lidem, jsou nejčastěji výživově úplně mimo. Takže mě štve, že když nic jiného, tak to lidem ani neprospívá. Zmíním, co mi nejvíc padlo do oka : rychlokoláčky z taveňáku, polévka z taveňáku, smažený sýr, kuřecí medajlonky v tatarce… Chcete něco zdravého, tak to je milion variací podle toho, co máte rádi. Mě se líbí třeba recepty (ne celý blog) od Kitchenette. (https://kitchenette.cz/clanek/cerny-spaldovy-kvasovy-chleb
4) Kuchaři kroutí hlavou i nad tím, jak przní vaření obecně. Tady se hodí poukázat na recepty jako smažená tlačenka, špagetová pizza, třepací dort z instantního pudinku a koupeného korpusu, štrůdl z těsta z pomazánkového másla, lasagne z listového těsta… Kdo opravdu prožívá kuchařské řemeslo, tak to je samozřejmý příklad Zdeněk Pohlreich. Je to nejlépe vidět v jeho pořadu Teď vaří šéf. https://prima.iprima.cz/tedvarisef
5) Můžete říct – vždyť tam přece má i dobré recepty. Ano, má. Jenže právě na těch receptech, které jsou v pořádku, tak není nic zajímavého, ani levného, ani novátorského. Jsou v milionu jiných kuchařek – kečup, pribiňák, koblihy, bublanina, sýrové bulky, chleba, rohlíky, ledňáky… Chcete levné a dobré jídlo? Tak to existuje – třeba poslední Cuketkův projekt https://www.cuketka.cz/skromna-kuchyne/
6) Osobně mi přijde jeho celkový projev vulgární až nechutný. „Dáte si kuřecí kůžičky?“ Ale to je spíš otázka osobního vkusu.
https://www.youtube.com/watch?v=FXqKp6C84_M
7) Mám naivní teorii o tom, že by se do médií mělo dostávat něco, co lidi obohacuje, vzdělává a tak. Skutečnost, že se to neděje, ještě neznamená že se mi tohle bude líbit.
Je tu někdo, komu přijde, že nemám pravdu? Sama dokážu u něj najít několik fakt dobrých receptů, které by splňovaly i zdravou výživu, cenu, zajímavost atd. (například https://minniemalistka.cz/rajcatova-marmelada-silene/ ) Jenže celkový dojem to nějak vylepšit nedovedlo. Čím později, tím víc se recepty vylepšují. Přesto jsem někdy nevěděla, jestli recept zařadit do kategorie ne-levný/nezdravý/prznící/standardní, protože by se dal přidat skoro všude.
Tak proto nemám ráda Láďu Hrušku… 😉