Abych tak řekla…taky jsem tomu nevěřila. Ale ono je to fakt dobrý a vůbec to není poznat, že je to z rajčat. Jediný, komu bych to nedoporučila, je člověk, který nemá rád Tuzemák, protože jeho příchuť tam rozhodně cítím. Takže obecně vzato to chutná jako ovocně-neutrální trochu voňavá marmeláda, která rozhodně neurazí. A pokud máte moc rajčat a nestihli jste udělat jahodovou…
Ani se neptejte od koho je originál recept. Vtlačila mi ho do ruky babička, že je to strašně super. No…babičce věřím, jemu bych nevěřila. Je to z jedné knihy od Ládi Hrušky. Ale doporučili mi to 3 ze 3 lidí, co to předtím ochutnali. Samozřejmě jsem si v receptu udělala změny, protože já na nějaké krájení rajčat na drobné kousky a vymýšlení divných postupů moc nejsem 🙂 Co jediné měla babička prý jiné, tak to měla řidší, asi dala méně Gelfixu, takže vy to nedělejte.
Rajčatová marmeláda
3 kg rajčat
1 kg + 1 hrnek krystal cukru
2 sáčky vanilkového cukru
3 sáčky Gelfixu 2 v 1
2 lžičky kyseliny citronové
1/2 hrnku tuzemáku
Rajčata po částech proženeme pár pulsy robota (takže ne na kaši, jen nepravidelné kousky) se sekacími noži, nalijeme do velkého hrnce, pomalu pod poklicí hodinu vaříme. Po hodině rajčata přepasírujeme – já normálně jemné kovové síto a lžíce a měla jsem to do 10 minut, jde to dobře. Propasírovanou směs vrátíme do hrnce a vaříme zase pomalu pod poklicí další hodinu. Smícháme kyselinu citronovou, Gelfixy a hrnek cukru, nalijeme do rajčat a 1 minutu vaříme (počítat až bublá). Pak přidáme vanilkový cukr, 1 kg cukru a tuzemák a vaříme 5 minut (počítat až bublá). Odebíráme případnou pěnu. Pak nalijeme do vymytých a suchých sklenic, ihned horké zašroubujeme a postavíme na víčko. Po nějaké době (třeba hodina) otočte zpět víčkem nahoru. Trvalo to několik hodin, než to ve sklenici ztuhlo, zpočátku je to tekuté, tak žádnou paniku – aspoň se to líp nalívá