Existuje období, kdy oceníte jakýkoliv způsob, jak zužitkovat cuketu. Tyhlety koláčky doporučuji.
Už první pokus o tyhlety koláčky byl velmi úspěšný, takže se osvědčily a jsou zařazeny do procesu.
Asi nejblbější je odhadnout, kolik bude 190 g cukety vymačkané od vody, protože to bych musela mít křišťálovou kouli. Ale s tím si určitě poradíte. Mě to vychází cca na 2 mladé 20 cm cukety, když z nich oloupu slupku. U staré nemám změřeno.
Původní recept odsud. A už si nepamatuji, kdo mi dal ten tip, ale je skvělý. Oproti receptu dávám víc cukru.
Doporučuji loupat slupku od cukety, jinak koláčky vypadají moc zdravě
Pokud zbude posypka (drobenka), nevěště hlavu, zamrazte na příště. A nebo si jí schválně udělejte víc a zamrazte a tahejte z mrazáku dle potřeby….
BORŮVKOVÉ CUKETOVÉ KOLÁČE (12 ks)
P: 190g najemno nastrouhané oloupané od vody vymačkané cukety, 300g (špaldové) mouky hladké, 1 prášek do pečiva, 120 g tuku (máslo, Alsan…), špetka soli, lžíce moučkového cukru, cca 200 g mražených/čerstvých borůvek, 2 lžíce marmelády např. meruňkové, nebo šílené
P posypka: 1 lžíce másla/Alsanu, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru
PP: Borůvky necháme cca 15 minut rozmrazit v místnosti – prostě na začátku příprav vytáhněte z mrazáku.
Do robotu s hnětacím hákem dám připravenou cuketu, mouku, prášek do pečiva, tuk v pokojové teplotě, sůl a cukr. Nechám zpracovat do hladkého těsta. Těsto rozdělím na 12 dílů. Vyválím v ruce kuličky a položím na pečící papír.
Dnem skleničky udělám důlky. Pokud se to lepí, tak skleničku nejdřív otiskněte v mouce.
Marmeládu rozředíme troškou teplé vody a pomažeme boky koláčku. Pak dovnitř nasypeme borůvky. Jednou jsem to udělala opačně a je to zbytečně pomalejší.
Smícháme v misce ingredience na posypku a prsty promneme tak, aby se utvořily hrudky. Nasypeme na koláčky.
Pečte na 180 stupňů cca 15 minut do zrůžovění.
Zkoušela jsem i s malinami (prostě mražené maliny, jinak postup zcela totožný). Znáte to – když nemáte borůvky, dejte maliny…. No a lidé se dělí na 3 tábory – někomu chutnají víc borůvkové, někomu malinové, někomu oboje. Takže si klidně udělejte od každého trochu.
Jsem s nimi moc spokojená, dejte si je taky! Jsou vlastně trochu zdravé, ale hlavně moc dobré a málo sladké….
Tento recept taky delame. Taky jsem pridala cukru a bez problemu davam krystal. Chci sem dat jen potvrzeni pro pripadne zajemce, ze to jde i bez lepku – odvedcila se mi kombinace Schar mix B (ktera je vhodna na kynuta testa) a Doves farm samkyprici (ktera testo vice nadycha). Mnozstvi stejne a pecu prvnich asi 7 minut se zaparou (na dno trouby nahreju kastrulek/pekac, do ktereho na zacatku peceni vliju vrouci vodu z konvice).
Moc díky Chani!