Najdete u mne na blogu i další štrůdl, ale ten je s jablky a hrozinkami. Nicméně potěšilo mne, že jsem našla recept, který využívá stejnou technikálii jako já. Konkrétně překládání proužků těsta s úmyslnými dírami místo snahy náplň zavinout. A tak je vlastně otázka, jestli to jsou záviny, nebo štrůdly, nebo jak to vlastně pojmenovat. Budu to radši střídat.
Tenhle recept mne zaujal v Albert magazínu. A působil na mne opravdu letně natolik, že jsem ho zkusila.
BORŮVKOVÝ ZÁVIN S TVAROHEM
Potřeby:
- 250 g (bezlaktozového) tvarohu, ne moc tekutého
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- citronová kůra (ideálně z bio citronu, ale sušená v pytlíčku by taky šla), nebo aspoň vanilkový extrakt
- 125 g borůvek (lze použít i rozmražené)
- 3 lžíce marmelády, ideálně borůvkové, nebo aspoň nějaké „červené“
- 400-500 g listového těsta
- mouka na podsypání těsta při rozvalování
- moučkový cukr na ozdobení po vychladnutí, pokud to máte rádi
Postup:
Pokud máte mražené borůvky, dejte je rozmrazit. A pak je smíchejte s marmeládou.
Smíchejte v misce tvaroh, 1 vejce, cukr krupice a citronovou kůru/vanilkový extrakt.
Listové těsto vyválejte do obdélníku. Tloušťka cca 3 mm. A samozřejmě můžete použít i rozválené, ale to se obvykle vyrábí v menší gramáži, takže byste měli moc náplně..
Těsto rozděltě (jen mentálně) na tři části a boční části nakrájejte radýlkem na proužky o tloušťce cca 2,5 cm.
Na středovou část dejte ochucený tvaroh.
Na tvaroh dejte marmeládové borůvky.
Boční proužky potřete tím druhým vejcem v rozšlehané formě. Na střídačku překládejte šikmo přes sebe. Berte proužky ob jeden. Pak pomašlujte horní plochy, které jsou bez vajíčka. A potom dopřekládejte zbytek. Nakonec zase potřete ty části, kde vajíčko není, protože předtím byly vespod.
Hotový závin přeneste na plech vyložený pečícím papírem (jinak budete litovat, až budete čistit plech od připečených borůvek). Přenášení překvapivě fungovalo, i když jsem tomu nevěřila.
Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte cca 30 minut.
Vyndejte zlatavý štrůdl, nechte aspoň trochu vychladnout a servírujte.
Můžete pomoučkovat, pokud to máte rádi, nebo pokud chcete zamaskovat, že jste vytáhli štrůdl o trochu později, než jste měli 😀
Závin je to šťavnatý, příjemný a těší mne, že jsem zkusila zas něco nejen jablečného.
Tenhle závin bych skladovala spíš v lednici, když je tam tvaroh. To se ale úplně nebude líbit křupavosti těsta (koneckonců společnost tvarohu asi taky ne), ale nedá se nic dělat. Asi to budete muset rychle sníst.
Krásné léto!