Podzim a halloween · Sladké a pečení

PACIČKOVÝ ŠTRÚDL

Já už ani nevím, proč mu říkám pacičkový, ale dělám ho vždycky…s hrozinkami!

Tenhle konkrétní štrúdl dělám jako inspiraci rodinného receptu jedné milé dámy, od které jsem ho bohužel nestihla ochutnat, ale bylo mi o něm básněno. A já jsem si ho představila podle popisu takto.

Fakt se tady nesnažím o neporušené těsto. A rozdíl proti dalším štrúdlovým verzím je ten, že plánovitě přehazuji pacičky štrúdlu přes sebe a nechávám tam mezery. Tím pádem odtéká šťáva navíc a nikdy mi ten „závin“ nemůže prasknout, on to totiž není závin 😀 To řeší mnohé.

PACIČKOVÝ ŠTRÚDL (všechno od oka)

P: listové těsto (je krásné mít třeba máslové bez palmáče, na 1 nohavičku 300-500 g těsta), jablka, cukr krystal na proslazení vnitřku, cukr moučka na posypání zvenku, mletá skořice, rozinky, vejce na potření, mandlové plátky, hladká mouka, strouhanka

PP: Na pomoučněném vále/čisté lince rozválíme těsto do obdélníku. Nedělejte ho delší, než jak ho dáte na plech, to radši širší. Prstem si načrtněte podélně třetiny.

Radýlkem (příborovým nožem to taky nějak půjde, ale radýlkem mnohem lépe) udělejte proužky, jak vidíte na obrázku. Samozřejmě ideální a nejlepší by bylo, kdyby to byl stejný počet a stejná šířka, ale já to dělám tak nějak od oka a ono to taky vyjde.

Nastrouhejte jablka nahrubo. Já to dělám tak, že jablko rozkrojím na čtvrtiny, vykrojím jaderník a pak strouhám jen dužninu přiložením na struhadlo a nakonec mi zbude v ruce prostě jen slupka. Bez loupání. Na jeden štrúdl se mi nechce vytahovat mixér.

Jablka dejte na středový pás, posypte skořicí, oslaďte dle chuti, přidejte rozinky dle chuti. Já ještě před jablky sypu strouhankou – prý to nasákne šťávu z jablek, aby to bylo sušší. Nevím, jestli to funguje, ale dělávám to 😀 Spíš když dám fakt hodně náplně, jsou hodně šťavnatá jablka a objeví se během pečení moc šťávy, tak ji z plechu opatrně sliju, když plech otáčím.

První dva proužky složíme na sebe a krajovou část těsta takto založíme

A postupně přehazujeme pacičky, které průběžně natíráme rozšlehaným vejcem, aby to pěkně drželo pohromadě.

Nakonec vám vyjde něco takového. Čím pravidelnější proužky a přesnější počet proužků na obou stranách budete mít, tím víc můžete překládat zešikma a vyjde vám to 🙂

Nakonec dopotřu vejcem i ty proužky, které ještě nejsou a posypu plátky mandlí. Je to trošku rozmařilost, ale bez nich je to polovina blaha.

Mandle na štrúdlu ještě trochu pocukruji moučkovým cukrem, dám na pečící papír na plech.

Peču cca na 180 stupňů kolem 40 minut.

Hotový štrúdl neschovávejte, ale pěkně snězte – čerstvý těsně po vychlazení je úplně nejlepší. A moje babička říkává „Co se sní, to se nezkazí“.

P.S. Řešila jsem, odkud je odvozeno slovo rozinky. A jestli to tedy mají být rozinky, nebo hrozinky. Protože mě se víc líbí hrozinky.
Podle většiny internetových zdrojů je správný tvar „rozinky“ jako odvozenina od německého rosine, což už jsou nikoliv hrozny, ale sušené rozinky. Die rosine je prý od francouzského raisin, ale to už zase je pro změnu hrozen vína (nikoliv sušené hrozinky, které jsou ve francouzštině raisins secs). Nemluvě o tom, že tady máme ještě původní slovo racémus z latiny, kde to znamená/znamenalo hrozen, nebo zrno.
https://www.pravopisne.cz/2013/09/rozinka-%C3%97-hrozinka/
https://www.krcmic.cz/rozinka-x-hrozinka-2/
https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/87989/zradna-cestina-jsou-rozinky-odvozeny-od-hroznu-a-proc-provaz-nesouvisi-s-provazanim.html
http://latinsky-slovnik.latinsky.cz/latinsko-cesky/racemus.html
Rozseknul to ideálně náš právní předpis – co bychom si jinak počali, že? Podle § 8 odst. 2 vyhlášky 157/2003 Sb. můžeme použít rozinky i hrozinky 😀
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-157#p8

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *