Jemný, šťavnatý a ne moc sladký koláč s třešněmi
Mám oblíbený koláč. Chutná mi trochu jako linecké třené těsto, jenže je v něm méně cukru a tuku, protože…..brambory zachrání svět 🙂
No a tenhle koláč má výhodu, že ho můžu udělat i v zimě, protože si každé léto dělám speciální balíček třešní přesně k tomuhle 🙂 A samozřejmě ho dělám i párkrát v létě z čerstvých.
Recept mám strašně dlouho z nějakého náhodného časopisu a trochu jsem ho zjednodušila, protože výsledky byly stejné.
A víte proč se na třešňové koláče „musí“ dávat drobenka? Abyste nepoznali, kolik je tam červíků… Takže pokud věříte na nečervivé třešně, bude čas zajít k očnímu. Víte, jak jste to dlouho odkládali 😀
BRAMBOROVÝ TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ
Potřeby koláč:
- 600 g (mrazenych) vypeckovaných třešní
- 300 g vařených oloupaných vychladlých brambor (zbyly/uvařte předem)
- 250 g polohrubé mouky
- 180 g krystalového cukru
- 80 g tuku (Hera, máslo…)
- 1-2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Potřeby drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g moučkového cukru
- 70 g změklého másla
Postup:
Vyšleháme měkký tuk, žloutek a cukr do pěny.
Z bílků a špetky soli ušleháme sníh.
Jemně nastrouháme brambory.
Mouku smícháme s práškem do pečiva.
Do žloutkovo-máslové směsi přidáme nastrouhané brambory a moučnou směs a promícháme. Pak přidáme našlehaný bílek a jemně promícháme. Těsto hotové.
Smícháme prsty v misce věci na drobenku. Existuje i zpracování v sekacím mixéru s noži, ale na to naopak potřebujete tuhé máslo a prostě to párkrát krátce propulzujete.
Pokud máte mražené třešně, tak je po rozmražení nechte odkapat.
Do plechu (já mám pekáč 30 x 17 x 8 cm, nebo kulatou silikonovou koláčovou formu o podobném objemu) dáme pečící papír (když ho předtím zmačkáme pod tekoucí vodou a vytřepeme, půjde to snadno), nebo si plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Těsto rozetřeme na plech.
Poklademe třešněmi.
Posypeme drobenkou.
Pečeme na 170 stupňů 40-60 minut, dokud okraje/drobenka nezezlátne + ještě udělejte špejlový test (zapíchnutou špejli musíte vytáhnout suchou).
Je to opravdu skvělý koláč. Šťavnatý a jen se rozsýpá na jazyku. Mňam!