Sladké pečené

BRAMBOROVÝ TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ

Jemný, šťavnatý a ne moc sladký koláč s třešněmi

Mám oblíbený koláč. Chutná mi trochu jako linecké třené těsto, jenže je v něm méně cukru a tuku, protože…..brambory zachrání svět 🙂

No a tenhle koláč má výhodu, že ho můžu udělat i v zimě, protože si každé léto dělám speciální balíček třešní přesně k tomuhle 🙂 A samozřejmě ho dělám i párkrát v létě z čerstvých.

Recept mám strašně dlouho z nějakého náhodného časopisu a trochu jsem ho zjednodušila, protože výsledky byly stejné.

A víte proč se na třešňové koláče „musí“ dávat drobenka? Abyste nepoznali, kolik je tam červíků… Takže pokud věříte na nečervivé třešně, bude čas zajít k očnímu. Víte, jak jste to dlouho odkládali 😀

BRAMBOROVÝ TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ

Potřeby koláč:

  • 600 g (mrazenych) vypeckovaných třešní
  • 300 g vařených oloupaných vychladlých brambor (zbyly/uvařte předem)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g krystalového cukru
  • 80 g tuku (Hera, máslo…)
  • 1-2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Potřeby drobenka:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 70 g změklého másla

Postup:

Vyšleháme měkký tuk, žloutek a cukr do pěny.

Z bílků a špetky soli ušleháme sníh.

Jemně nastrouháme brambory.

Mouku smícháme s práškem do pečiva.

Do žloutkovo-máslové směsi přidáme nastrouhané brambory a moučnou směs a promícháme. Pak přidáme našlehaný bílek a jemně promícháme. Těsto hotové.

Smícháme prsty v misce věci na drobenku. Existuje i zpracování v sekacím mixéru s noži, ale na to naopak potřebujete tuhé máslo a prostě to párkrát krátce propulzujete.

Pokud máte mražené třešně, tak je po rozmražení nechte odkapat.

Do plechu (já mám pekáč 30 x 17 x 8 cm, nebo kulatou silikonovou koláčovou formu o podobném objemu) dáme pečící papír (když ho předtím zmačkáme pod tekoucí vodou a vytřepeme, půjde to snadno), nebo si plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Těsto rozetřeme na plech.

Poklademe třešněmi.

Posypeme drobenkou.

Pečeme na 170 stupňů 40-60 minut, dokud okraje/drobenka nezezlátne + ještě udělejte špejlový test (zapíchnutou špejli musíte vytáhnout suchou).

Je to opravdu skvělý koláč. Šťavnatý a jen se rozsýpá na jazyku. Mňam!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *