Jak si vyrobit domácí hnědý cukr a ještě zařídit, aby se vám nezhrudkoval?
Začneme stručným pojmovým okénkem. Víte, jaký je rozdíl mezi bílým, hnědým a třtinovým cukrem?
Bílý cukr = cukr z řepy cukrovky
Hnědý cukr = cukr z řepy cukrovky + třtinová melasa (hůře karamelový sirup)
Třtinový cukr = cukr z cukrové třtiny
Třtinový cukr je výživově nejhodnotnější, ale i nejdražší. Hnědý cukr bývá často šmela na lidi, protože pokud v sobě nemá hodnotnější třtinovou melasu, nemá žádnou výživovou hodnotu navíc, jen barvu. Hnědý cukr s melasou by prý mohl být výživově stejně hodnotný jako třtinový, jen levnější.
https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/cukr-bily-hnedy-nebo-trtinovy
Ve spoustě receptů se používá třtinový cukr. Řekla jsem si, že vyzkoumám, jestli mi více vyhovuje mít doma buď 2 cukry (bílý a třtinový), nebo jen bílý cukr a melasu a občas si namíchat hnědý (intenzitu dle potřeby). A tak mne zaujal návod od Gemmy, jak vyrobit hnědý cukr. Zatím vypadá, že mi vyhovuje varianta, kdy si vyrobím cukr dle potřeby + nějaký mám ve sklenici navíc.
https://www.biggerbolderbaking.com/make-brown-sugar/
Světlý hnědý cukr
Smíchat 240 g klasického řepného krystalového cukru a 1 lžíci třtinové melasy. Do sklenice a hotovo.
Tmavý hnědý cukr
Smíchat 240 g klasického krystalového bílého cukru a 2 lžíce třtinové melasy. Do sklenice a hotovo.
Ale co k tomu, aby nezhrudkoval do jedné velké hromady (vytloukání cukru ze sklenice není moje oblíbená zábava)? Gemma používá trik, že do sklenice vloží plátek bílého toastového chleba. Já jsem trochu nedůvěřivý tvor k plátku toastového chleba, a tak jsem zvolila novou vychytávku…cukrového medvěda. Není to nejlevnější legrace ve vesmíru (na to, že je to vlastně kus cihly bych měla jinou představu o ceně). Kromě toho, že umí udržet věci správně vlhké (tabák, měkké sušenky, hrozinky, kokos..), tak je umí udržet správně suché (sůl, koření, krekry, chipsy, elektronika). Rozdíl je v tom, jestli medvěda předem namočíte, nebo vysušíte. Kromě medvěda to umí i jiný design.
http://brownsugarsoftener.com/
Jak použít medvěda:
1) Na 20 minut namočíte do pitné vody. Dobře sušíte, vložíte do sklenice/vzduchotěsné nádoby sklenice/vzduchotěsné nádoby (tabák, měkké sušenky, hrozinky, kokos, hnědý cukr..). Měl by se správně vkládat nahoru sklenice. Vydrží ve funkci cca 3 měsíce, pak potřebuje znovu navlhčit.
2) Medvěda dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Nechte vychladnout, vložte do sklenice/vzduchotěsné nádoby (sůl, koření, krekry, chipsy, elektronika). Po 3 měsících zopakujte.
Medvěda myjte pouze ve vodě / vyvařte v horké vodě. Žádné chemikálie, je pórovitý.
Jak fungoval medvěd?
Překvapivě skvěle! Já jsem tak nějak nečekala, že to vůbec k něčemu bude, abych se přiznala (škarohlíd). Jenže ani po více jak měsíci se cukr nezhrudkoval a neslepil. A to jsem na testování udělala verzi, kdy jsem udělala tmavý hnědý cukr, který je na hrudkování podle mne úplně nejhorší. Takže ano, funguje. Velmi dobře. A pokud ho omylem nesníte, bude vám sloužit. A když ho náhodou rozbijete, tak si myslím, že bude fungovat pořád.
Medvěda (nebo jiné zvířátko) pořídíte třeba na Amazonu, nebo na Ebayi (hledejte jako sugar bear)
https://www.amazon.com/Brown-Sugar-Bear-54923-Original/dp/B000MT65BC
https://www.ebay.com/itm/Harold-Import-Brown-Sugar-Bear-Saver-Keeper-Cookies-Sugar-Cake-Moist-Reusable/391882735988?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
Melasu jsem pořídila v mém oblíbeném zdravém obchodě na Náměstí svobody. Mají tam totiž téměř vždycky všechno, co potřebuji, a relativně často jdu kolem.
https://zdravischuti.cz/
K čemu je hnědý cukr dobrý? Proč tam teda nedat prostě ten řepný? Minimálně to jinak chutná a má to i pocitově jinou sladivost (je to v jinou chvíli během žvýkání intenzivněji sladké), spíš se to blíží medu. A mám svědky na to, že jsem záměnu cukrů poznala v receptu na perníčky v naprosto blind testu, kdy jsem o záměně nijak netušila 🙂 Takže to evidentně rozdíl bude
Kolem a dokola – s tímto testováním jsem velmi spokojená. Medvěd u nás bude bydlet a melasa taky 🙂
Do čeho se hodí hnědý cukr? No třeba do trhací buchty…
https://minniemalistka.cz/trhaci-buchta/