Sladké a pečení

TRHACÍ BUCHTA

Když jsem Vám ukázala svoje pokusy s hnědým cukrem, měla bych také říct, k čemu jsem ho pak hned použila.
https://minniemalistka.cz/brown-sugar-bear/

Kdysi jsem ulovila recept na trhací buchtu a ta se mi taky celkem  zabydlela. Nedělám ji extra často, ale pokud na mne přijde chuť na skořicové šneky, obvykle ji udělám místo toho. Z neznámého důvodu mám pocit, že je jednodušší 😀 Někdy (jako třeba teď) vynechám ořechy.
https://www.laskominyodmaryny.cz/2012/03/trhaci-buchta.html

Trhací buchta

Těsto:  290 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 5 g sušeného droždí (necelý pytlík), 60 g másla, 80 g mléka, 60 ml vody (možná ne všechnu), 2 větší vejce, půl lžičky soli

Náplň: 60 g roztopeného másla, 100 g třtinového cukru nebo krupicového, 2 lžíce skořice

Máslo rozehřejeme v kastrolku, přidáme mléko. Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Vodu přilévejte raději postupně, nemusíte ji použit ani všechnu. Těsto není moc hutné Posypeme je lehce hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu cca 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků. I když nebudou moc stejné, taky to nějak vyjde (viz fotky).
Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy (jestli máte silikon jako já, tak nemusíte nic https://www.tupperware.cz/cs/vyrobky/prehled-vyrobku/7543/SilikonovaformakralovskaL23). Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme folií (vršek je umatlaný), utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout. Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Podáváme ideálně jen lehce prochladlé.

Takhle nějak si to naservírujete…

Trhněte si taky, je to super!

P.S. Víte, že na blogu byl i recept na slanou trhací buchtu? Já na slané kynuté většinou tolik nejsem, ale třeba to někdo bude zbožňovat.
https://www.laskominyodmaryny.cz/2014/01/trhaci-chleba-se-syrem-cesnekem.html

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *