Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Jarní a velikonoční · Ostatní

CHŘESTOVÁ POLÉVKA

Když máte chřest – co pak s ním?

Přiznám se, že chřestová polévka byla pro mne strašně dlouho nepokořený piedestal. Vždycky jsem to udělala blbě a pak jsem to radši vylila – fakt se to nedalo jíst. A letos jsem si řekla, že tak to teda ne. Když je to dobrý, tak to bude dobrý. A navíc – co s těmi konci chřestu, že? Samozřejmě s hlavním množstvím chřestu problém nemám – moje obvyklé (alespoň 1 x za rok menu) vypadá takto.

Nicméně nejen hovězím steakem živ je člověk, a tak jsem hledala recept. Zkušené kamarádky na FCB mi poradily, ať použiju recept z Kuchařky pro dceru. A to jsem udělala. Vlastně mne dost překvapilo, že v tom není smetana. Klidně bych ji tam dolila, jenže já jsem zrovna doma žádnou bezlaktozovou ani neměla, tak se mi to hodilo. Recept jsem tak nějak celkem respektovala, ale pokud preferujete klasickou jíšku, nebo máte v plánu zpracování více chřestu na hlavní chod, tak se rozhodně mrkněte i do originálu. Trochu jsem upravila to, jak jsem nakonec postupovala. A samozřejmě až nakonec jsem zjistila, že jsem si to vtipně přečetla a autorka to dělává z bílého. Nicméně mě to ze zeleného chutnalo, takže dobrý. Bílý chřest mi stejně nechutná. Mě se to na tom jejím obrázku zdálo nějaké světlé. 😀

Když kupujete chřest, někdy vám dají navíc „dvojkový chřest na polévku“. Tak ten rozhodně můžete využít, to se skvěle hodí a mě se to stalo také. Koupila jsem 500 g chřestu a k tomu jsem dostala hrst „dvojky“.

Já třeba při zpracování chřestu mám celkem problém, protože neumím odolat a pořád ho jím syrový. Takový oloupaný syrový stonek chřestu, to je věc! Zkuste to.

CHŘESTOVÁ POLÉVKA (2-3 osoby)

P:

  • 600 ml vody
  • 100 ml bílého suchého vína (střední kvalita)
  • půl lžičky soli + dle potřeby na dosolení
  • 30 g másla
  • cca 8 stonků zeleného chřestu
  • instantní jíška
  • cca velká obouručná hrst odřezků a slupek ze zeleného chřestu
  • krutonky z opečeného chleba/rohlíku (já ideálně rohlíky nasucho)
  • led na zchlazení chřestu

PP: Odkrojte spodních cca 1/4 chřestu, cca 3-4 cm. Oloupejte chřest kromě hlaviček a cca 2 cm pod nimi.

Zaostříme příští rok…

Dejte do hrnce vodu, máslo, sůl a víno a dejte vařit. Povařte cca 1 minutu.

Do máslové vody dejte stonky chřestu a vařte 2 minuty. Když použijete delší hrnec, nemusíte je půlit jako já.

Nachystejte si vodu s ledem. Po 2 minutách chřest vyndejte a vložte do téhle ledové lázně, aby se zastavil var.

Do máslové vody dejte na 2 minuty povařit slupky. Nejspíš to udělejte na dvě várky, naráz by tam bylo málo vody.

Slupky pak přeceďte. Vývar schovat! Slupky vyhodit. Ne naopak.

Odkrojte hlavičky a dejte bokem. Chřestové výhonky nakrájejte na kousky 1 cm.

Do vývaru dejte vařit chřestové kousky (hlavičky ne) a vařte 1 minutu.

Pak vezměte tyčový mixér a rozmixujte.

Já jsem nevěřící Tomáš, takže jsem po mixování ještě směs přecedila a pasírovala přes sítko, ale jak vidíte, po několika vteřinách bylo jasné, že to nebylo potřeba. Takže vy už to dělat nemusíte.

Polévky by teď mělo být cca 500 ml. Pokud to tak je, tak bych už možná ani vodu nedolévala, aby byla silnější. Já jsem to udělala, ale nebylo to asi potřeba.

Polévku uveďte do varu a podle potřeby dohustěte instantní jíškou a cca minutu povařte.

Dosolte dle preferencí. A je hotovo

Osobně bych si dovedla představit, že byste tam přidali trochu sladké smetany. Kysaná by mohla být trochu moc ostrá a přebíjet delikátní chuť chřestu.

Krutonky v originálním receptu nebyly, takže jsem na ně zapomněla a vzpomněla jsem si až nad talířem. Ale rozhodně bych je „nutně potřebovala“. Dělám je tak, že nakrájím rohlíky na kostky, dám do zapékací misky a na nízkou teplotu (třeba 100 stupňů) suším přiměřeně dlouho (třeba 10-15 minut) v troubě. Protože jsou bez tuku, tak se rychleji rozmáčí, proto si je do polévky vhazuji až přímo do nabrané lžíce s polévkou 🙂 .

Co se týká chuti, tak tentokrát je to s testery takové slabší. Mě polévka přišla velmi dobrá a znovu si ji podle toho receptu udělám. Další dva testeři řekli – „Aha, to nebyla hrášková?“ (facepalm!) a také „Ona je asi dobrá, jenže já mám takový hlad, že nevím, jestli mi nechutná jen proto.“. No tak si to přeberte 😀

P.S. Budeme se tvářit, že ty fotky nejsou horší, jak obvykle, protože mám mobil na reklamaci a používám náhradní.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *