…aneb bábovka z vaječného likéru
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/DSC_0098-1024x576.jpg)
Tuhle bábovku jsem dělala už kdysi dávno z receptu, co ke mě připlul v takových těch přeposílaných receptech. Velmi překvapivé 😀 No a teď mi ji připomněla kamarádka, když ji upekla taky a napsala to na FCB. Hned jsem si vyžádala recept, abych je porovnala. A ejhle. Byl to ten stejný, akorát v jejím bylo přidané mramorování (klasická technika s kakaem jako tady). Nicméně kamarádka říkala, že ji stejně dělá jen světlou. Takže jsou opravdu stejné….ale počkat…nene, já tam přidávám višně 🙂 Ale jak vidíte, i bez višní to jde.
Naložené višně jsou stálicí naší domácnosti. Jsou v alkoholu, takže vydrží klidně rok. Až se spotřebují višně, tak tam máte jako vedlejší produkt višňovku. A protože tam nedávám žádný cukr ani nic podobného, tak je to moje nejoblíbenější višňovka ze všech. To já jen tak, až bude léto. Z višní dělám třeba pralinky, nebo višňovou omáčku k zmrzlinové roládě. Višně do bábovky ale samozřejmě nemusí být naložené v alkoholu. Naopak klidně použijte mražené, nebo zavařené. Šlo by přemýšlet i o třešních, jenže ty nemají tu nakyslou pikantnost 🙂
Spotřeba vajíček na tuto bábovku je netriviální. Nicméně její velkou výhodou (pro mne) je řešení situace, když někdo přinese domácí vaječný likér ze syrových vajec. To já totiž bohužel nepiju, i když to většinou voní naprosto božsky. A tehdy se stane, že upeču tuto bábovku, což i zachrání den, protože ji mám ráda a peču ji méně často. Tentokrát je koňak sice kupovaný, ale jak vidíte, jde to i s ním.
KOŇAKOVÁ BÁBOVKA S VIŠNĚMI
Potřeby:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice/krystal
- vanilkový cukr
- 250 ml vaječného likéru (rozhodně i domácího)
- 250 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- hrst višní bez pecky nakrájených na cca třetiny
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
PP: Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Připravíme potřebnosti.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/20210509_093730-1024x777.jpg)
Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do světla, v robotu se střední metlou cca 5 minut.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/DSC_0083-1024x576.jpg)
Vyšleháme bílky se špetkou soli.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/20210509_093653-1024x628.jpg)
Mouku smícháme s práškem do pečiva, nakrájíme višně, naměříme si olej a koňak (klidně do jedné odměrky jako já).
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/20210509_093709-1024x576.jpg)
Do žloutkové směsi přidám olej s koňakem, nechám v mixéru na nižší stupeň dobře promíchat. Pak přisypávám mouku s práškem do pečiva a umíchám hladké těsto. Nakonec přidám sníh z bílků a vmíchávám na nejnižší stupeň a pak si pomůžu stěrkou.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/DSC_0089-1024x576.jpg)
Do hotového těsta přidejte višně. Vymažte si bábovkovou formu a vysypte ji polohrubou moukou.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/DSC_0090-1024x576.jpg)
Zamíchané těsto s višněmi dejte do formy.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/DSC_0091-1024x576.jpg)
Vložte do trouby a pečte cca 40-45 minut na 175 stupňů. Vyzkoušejte pak špejlí. Pokud vytáhnete špejli suchou, je upečeno.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/DSC_0095-1024x576.jpg)
Jakmile ve formě trochu sedne (třeba 10 minut), vyklopíme. Necháme zcela vychladnout.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/05/DSC_0098-1-1024x576.jpg)
Samozřejmě můžete bábovku pocukrovat. Já na to moc nejsem, takže to dělám, jen když mne chytne dekorativní nálada.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2023/04/DSC_0037-1024x576.jpg)
V mých receptových poznámkách je, že se má před podáváním vychladit v lednici. U bábovky trochu divné, že? No….ale ono to vůbec není špatné! Protože pak je to takové příjemné hutnější pochutnání. A víc to připomíná skleničku koňaku. Ale samozřejmě můžete nechat klasicky v pokojové teplotě.
Dejte si.
P.S. recept funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/, kam si můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu