Bezlaktózové · Jarní a velikonoční · Sladké pečené

KOŇAKOVÁ BÁBOVKA S VIŠNĚMI

…aneb bábovka z vaječného likéru

Tuhle bábovku jsem dělala už kdysi dávno z receptu, co ke mě připlul v takových těch přeposílaných receptech. Velmi překvapivé 😀 No a teď mi ji připomněla kamarádka, když ji upekla taky a napsala to na FCB. Hned jsem si vyžádala recept, abych je porovnala. A ejhle. Byl to ten stejný, akorát v jejím bylo přidané mramorování (klasická technika s kakaem jako tady). Nicméně kamarádka říkala, že ji stejně dělá jen světlou. Takže jsou opravdu stejné….ale počkat…nene, já tam přidávám višně 🙂 Ale jak vidíte, i bez višní to jde.

Naložené višně jsou stálicí naší domácnosti. Jsou v alkoholu, takže vydrží klidně rok. Až se spotřebují višně, tak tam máte jako vedlejší produkt višňovku. A protože tam nedávám žádný cukr ani nic podobného, tak je to moje nejoblíbenější višňovka ze všech. To já jen tak, až bude léto. Z višní dělám třeba pralinky, nebo višňovou omáčku k zmrzlinové roládě. Višně do bábovky ale samozřejmě nemusí být naložené v alkoholu. Naopak klidně použijte mražené, nebo zavařené. Šlo by přemýšlet i o třešních, jenže ty nemají tu nakyslou pikantnost 🙂

Spotřeba vajíček na tuto bábovku je netriviální. Nicméně její velkou výhodou (pro mne) je řešení situace, když někdo přinese domácí vaječný likér ze syrových vajec. To já totiž bohužel nepiju, i když to většinou voní naprosto božsky. A tehdy se stane, že upeču tuto bábovku, což i zachrání den, protože ji mám ráda a peču ji méně často. Tentokrát je koňak sice kupovaný, ale jak vidíte, jde to i s ním.

KOŇAKOVÁ BÁBOVKA S VIŠNĚMI

Potřeby:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice/krystal
  • vanilkový cukr
  • 250 ml vaječného likéru (rozhodně i domácího)
  • 250 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • hrst višní bez pecky nakrájených na cca třetiny
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

PP: Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Připravíme potřebnosti.

Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do světla, v robotu se střední metlou cca 5 minut.

Vyšleháme bílky se špetkou soli.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, nakrájíme višně, naměříme si olej a koňak (klidně do jedné odměrky jako já).

Do žloutkové směsi přidám olej s koňakem, nechám v mixéru na nižší stupeň dobře promíchat. Pak přisypávám mouku s práškem do pečiva a umíchám hladké těsto. Nakonec přidám sníh z bílků a vmíchávám na nejnižší stupeň a pak si pomůžu stěrkou.

Do hotového těsta přidejte višně. Vymažte si bábovkovou formu a vysypte ji polohrubou moukou.

Prosím vás, nakrájejte si ty višně. Já jsem si zase nedočetla (svůj vlastní!) recept, takže jsem je tam mrskla celé, jen vypeckované. Pak se strávníci perou o kusy bábovky, kde je více višní. Když jsou nasekané, tak je to rovnoměrněji rozdělené.

Zamíchané těsto s višněmi dejte do formy.

Vložte do trouby a pečte cca 40-45 minut na 175 stupňů. Vyzkoušejte pak špejlí. Pokud vytáhnete špejli suchou, je upečeno.

Jakmile ve formě trochu sedne (třeba 10 minut), vyklopíme. Necháme zcela vychladnout.

Samozřejmě můžete bábovku pocukrovat. Já na to moc nejsem, takže to dělám, jen když mne chytne dekorativní nálada.

V mých receptových poznámkách je, že se má před podáváním vychladit v lednici. U bábovky trochu divné, že? No….ale ono to vůbec není špatné! Protože pak je to takové příjemné hutnější pochutnání. A víc to připomíná skleničku koňaku. Ale samozřejmě můžete nechat klasicky v pokojové teplotě.

Dejte si.

P.S. recept funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/, kam si můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *