Letní · Sladké pečené

ZMRZLINOVÁ ROLÁDA S VIŠŇOVOU OMÁČKOU

Když potřebujete mít desert připravený tak nějak předem…

Já mám ráda deserty, co si můžete nachystat dopředu. Vlastně, co to povídám. Mám ráda všechny takové recepty. Když přijdou hosté, chci si je užít. A na tohle se výborně hodí zmrzlinová roláda, protože ta už je v mrazáku. Jen se k ní dodělá omáčka.

Recept na roládu jsem vzala z Apetitu. V receptu je chyba, naštěstí vím, kdy a kam patří čaj 🙂

Recept na višňovou omáčku jsem trochu vylovila z hlavy, trochu z internetu. Hlavní bylo, že mi zbyly nějaké naložené višně v alkoholu ještě od višňových pralinek, ty se hodily…

Místo čaje můžete dát do rolády i vodu, ale s tím čajem to samozřejmě bude mít jinou chuť. A nebo můžete třeba použít i (bezkofeinovou) kávu. To bude taky žůžo.

Zmrzlinu doporučuji…dobrou. Poměr cena výkon asi dost vede Lidl, pokud tam máte cestu. Já jsem zkusila jogurtovou Marks and Spencer. Nebyla jsem ale moc spokojená pro tento účel, protože jsem myslela, že bude víc jogurtově nakyslá, aby dělala kontrast sladkosti, ale ona byla spíš jemná mléčná. A tady někde vzniklo to, že jsem k tomu dělala i višňovou omáčku 😀

ZMRZLINOVÁ ROLÁDA S VIŠŇOVOU OMÁČKOU (cca 12 porcí rolády, ale omáčky je tak na 9 porcí, protože té není nikdy dost)

P roláda:

  • 5 vajec,
  • 100 g krupicového cukru + cukr na podsypání,
  • 60 g hladké mouky,
  • 40 g kakaa,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 100 ml vody/čaje earl grey/kávy v pokojové teplotě,
  • 750 ml zmrzliny

P omáčka:

  • 1 l višňového džusu,
  • 300 g višní (i rozmražených, nebo naložených),
  • 1 sáček vanilkového pudinku

P ozdoba:

  • (bezlaktozová) smetana na šlehání,
  • hoblinky čokolády/kousky višní,
  • zapichovátka zapadená v horní polici….

PP: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech si vyložte papírem tak, aby to bylo rovné, takže spíš ohýbat, než mačkat.

Vejce s cukrem ušlehejte do bílé pěny v robotu/ručním mixéru (cca 5 minut). Mouku smíchejte s kakaem a ideálně prosijte, aby tam nebyly hrudky (já se na to vybodla). K šlehajícícm se vajíčkům přidejte vanilkový extrakt a po lžících tekutinu. Pak ztlumte na úplně mírný chod a vmíchejte mouku s kakaem. Po vypnutí mixéru ještě dokončete míchání stěrkou. Ale buďte na to těsto hodní, je kypřené pouze sněhem, nesmíte s ním zprudka míchat.

Nalijte těsto na plech, rozetřete rovnoměrně a šup do trouby na 12-14 minut.

Teď bude chvilka magie. Připravte si čistou utěrku, namočte, vyždímejte. Na ni dejte pečící papír. Ten posypte cukrem. Papír si zatižte něčím na krajích, pokud se vám roluje (ne, mobilem ne, pokud s ním fotíte).

Bez známek vyděšení nad divným postupem vyndejte upečenou roládu z trouby a překlopte (roládou dolů, papírem nahoru) rovnou tu horkou roládu na tento pocukrovaný papír. Sloupněte z rolády papír, na kterém se pekla (v Apetitu to sloupli až po konečném rozbalení, netuším, co je lepší). Já jsem si pak ještě zastřihla papír na té straně rolády, odkud jsem ji navinovala. Nějak mi to přišlo blbé tam mít toho papíru tolik.

A teď i s tím papírem, i s tím cukrem, i s tou mokrou utěrkou to zaviňte. Nechte vychladnout.

Až už je roláda vychlazená, vyndejte si cca 10 minut předem zmrzlinu z mrazáku. Roládu rozmotejte.

Povolenou zmrzlinu natřete cca do 3/4 na těsto. Zarolujte. Rolovat se bude z té strany, kde máte zmrzlinu až u kraje. Pokud dojdete při rolování ke konci zmrzliny a bude tam ještě podezřele moc těsta, domázněte další zmrzlinu, ať nelepíte těsto na těsto.

Teď vložte roládu zabalte do nového alobalu a vložte na rovnou podložku do mrazáku (bez papíru, bez utěrky), ať se vám neprohne jako mě… Udělejte z ní takový hezký a pevný velký bonbonek.

Polotovarná roláda bez omáčky a zdobení s již odkrojenými kraji, pak vypadá nějak takto.

Omáčku vyrobíte zcela jednoduše. Do džusu jsem nasypala nasekané višně, přidala jsem pudinkový prášek a za průběžného míchání jsem uvařila omáčku, nechala cca 2 minuty povařit (můžete udělat podle návodu na pudinkovém prášku, jen s tímto poměrem). Žádný další cukr. Omáčka je vlastně řídký pudink, ale protože je z džusu a ne z mléka, tak při vaření zprůhlední.

Do nějaké misky (u nás se nejvíc hodily hluboké talíře) nalijte naběračku teplé omáčky, do toho položte tlustší plátek mražené rolády. Doplňte náhodnými ozdobami dle preferencí a stavu zásob – bylo by samozřemě krásné tu roládu nazdobit šlehačkou a hoblinkami a pak rozkošně servírovat. Bylo to dokonce i úmysl, ale pak na to nějak nedošlo.

Jemně nakyslá omáčka skvěle ladí s roládou. Voilá!

Pokud jste zvyklí dělat více věcí naráz, tak já jsem třeba dělala tuto roládu naráz s přípravou smažených kuřecích křídel 😀

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *