Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Sladké a pečení · Vegan

JEDLÉ TĚSTO – 3 VERZE

Sušenkové těsto připravené tak, že ho jíte za syrova…a schválně! Není určeno na pečení. Vegan+bezlepková verze a klasická verze (vegan i máslová) :-D.

Mám oblíbenou blogerku Safiyu Nygaard a občas mne inspiruje. V tomhle videu byla se svým (nyní už) manželem navštívit v Nepw Yorku obchod, kde prodávají sušenkové těsto na přímou konzumaci asi tak, jako u nás zmrzlinu. No a to jsem si samozřejmě musela najít, co co co….o co se to jedná. A není to nic menšího, než slavné Do, které obletělo snad všechny foodblogery světa 😀 Tedy…před pár lety, já jsem je založila do záložek a až teď na ně došlo (fronty na ně byly legendární – zde povídání od majitelky). Co je na jejich těstě zajímavé oproti těm, které jsem tvořila já? Používají pasterizovaná vejce (a možná kypřidlo), takže jejich těsto se dá i upéct a chutná to dobře. Jinak tyhle těsta na jídlo na pečení určená standardně nejsou. Samozřejmě se neotrávíte, ale budete mít lepší sušenky s jiným těstem.

Když jsem začala lovit recepty na jedlá těsta (tedy „edible cookie dough“, protože to vylezlo jako pojem na svět v USA), našla jsem samozřejmě spoustu variant. A pak jsem ještě zjistila, že existuje vegan verze. No tak…to se musí porovnat (už jsem třeba zkoušela vegan a normální twix tyčinky a bylo to zcela nerozhodně).

U klasického těsta se ponejvíce řeší to, aby mouka byla bez bakterií, že tam nesmí být vejce a aby se nějak rozpustil cukr. Takže jsem nakombinovala poměry od Gemmy z Bigger bolder baking a postup od Preppy kitchen. A sama jsem trochu zaměnila cukry. Samozřejmě kdybyste dělali nějaké další příchutě, tak najdete hodně různých videí, takže například opět Gemma, i Tasty, nebo kawaii experimenty.

U vegan alternativní verze se řeší, jaký druh luštěnin použít – jestli cizrnu (a tu asi oloupat – OMG!), nebo fazole. A cizrna tedy evidentně je prý trochu cítit. Ten nejjednodušší a prý nejlepší recept zase jiné video pohanělo, že nefunguje. A já jsem uvěřila, takže jsem nakonec použila recept od Edgy Veg.

U „klasické“ vegan verze se vlastně řeší jen to, aby mouka byla bez bakterií. Zbytek není téma. Recept jsem prostě jen upravila z toho základního, protože…kamarádka, která jí vegansky mi říká: „Jako to alternativní je dobrý, ale je to úplně jiné.“ A samozřejmě měla pravdu, tak jsem tuhle verzi doplnila, protože…proč ne? Ne každý může/chce jíst máslo.

Co se týká čokolády, já jsem použila nasekanou čokoládu, ale originál jsou čoko-kousky (chocolate chips). U nás nejsou tak často v obchodě, já obvykle seženu v Candy store mléčné, nebo tmavé, ale teď jsem neměla čas. Taky je někdy mívají v Lidlu v rámci tematických akcí, mluvíme-li taky o ceně. Mezi nasekanou čokoládou a těmito čoko-kousky je rozhodně rozdíl, doporučuji čoko-kousky, pokud máte možnost. Ale s nasekanou čokoládou to taky jde, jen to tentokrát ani já nedělám v mixéru, aby byly kousky co nejpodobněji velké.

JEDLÉ TĚSTO – KLASICKÉ

Potřeby:

  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla v pokojové teplotě
  • 60 g hnědého cukru (berte drobnější krystaly tzn. jako pískový)
  • 85 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilky
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce (bezlaktozového) mléka
  • 100 g čokoládových kousků

PP: Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Na plech dejte pečící papír a na něj nasypte mouku. Dejte do trouby a pečte 5 minut. Jde to samozřejmě i bez pečícího papíru, ale takhle ho můžete použít na přesypání mouky do těsta a nevysypete mouku všude okolo…

Máslo dejte do větší mísy a dejte na cca 20-30 vteřin do mikrovlnky, až ještě trochu víc povolí.

K máslu přidejte cukry, vanilku, mléko a rozmíchejte. Teď to bude celkem tekuté a to je dobře, protože se rozpustí aspoň trochu ten cukr.

Ještě nějaké krystaly cukru vidíte, ale je to mnohem lepší.

Do směsi přidejte mouku. Klidně teplou z trouby. Promíchejte. Teď bude těsto řídké, ale to se pak spraví chladem.

Těsto dejte chladit do lednice cca 30 minut. Kdyby se kousky vmíchaly do teplé směsi, rozpouštěly by se. Zvlášť když použijete nepravidelně sekanou čokoládou bez ztužovačů které jsou obvykle v čoko-kouscích.

Do chladnější směsi vmíchejte čoko-kousky.

Hotovo! Skladujte v lednici.

Pokud chcete podívat jako hroudu těsta, pak před podáváním nechte chvilku mimo lednici.

Mě se v rámci podávání líbí varianta, že se z toho udělá váleček, nakrájí se a trochu zaoblí. A máte takový výsek válce, který vypadá, jako když hodláte péct sušenku. A to mne baví a hygienicky se to jí. Další tipy na konzumaci dole.

JEDLÉ TĚSTO – VEGAN, BEZLEPKOVÉ

Potřeby:

  • 1 plechovka bílých máslových fazolí
  • 1/2 šálku (cup) burákového másla
  • 3/4 šálku (cup) mandlové mouky
  • 1/2 šálku (cup) javorového sirupu
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • půl lžičky soli
  • 100 g čoko-kousků (vegan)

PP: Slijte plechovku fazolí, promyjte je a nechte okapat v sítu.

Do mixéru dejte vše kromě čoko-kousků. Promixujte dohladka.

Těsto dejte chladit do lednice cca 30 minut. Kdyby se kousky vmíchaly do teplé směsi, rozpouštěly by se. Zvlášť když použijete nepravidelně sekanou čokoládou bez ztužovačů které jsou obvykle v čoko-kouscích.

Do chladnější směsi vmíchejte čoko-kousky.

Hotovo. Těsto uchovávejte v lednici. Je měkké stále, takže není třeba ho vyndávat z lednice předem.

JEDLÉ TĚSTO – VEGANSKÉ PODOBNÉ KLASICE

Potřeby:

  • 140 g hladké mouky
  • 110 g Alsanu
  • 60 g hnědého cukru (berte drobnější krystaly tzn. jako pískový)
  • 85 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilky
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného mléka
  • 100 g čokoládových kousků (vegan)

PP: Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Na plech dejte pečící papír a na něj nasypte mouku. Dejte do trouby a pečte 5 minut. Jde to samozřejmě i bez pečícího papíru, ale takhle ho můžete použít na přesypání mouky do těsta a nevysypete mouku všude okolo…

Alsan dejte do větší mísy a dejte na cca 20-30 vteřin do mikrovlnky, až ještě trochu víc povolí.

Alsan po pobytu v mikrovlnce před použitím.

K Alsanu přidejte cukry, vanilku, mléko a rozmíchejte. Teď to bude celkem tekuté a to je dobře, protože se rozpustí aspoň trochu ten cukr.

Do směsi přidejte mouku. Klidně teplou z trouby. Promíchejte. Teď bude těsto řídké, ale to se pak spraví chladem.

Těsto po promíchání vypadá opravdu tekuté, ale to se v lednici spraví.

Těsto dejte chladit do lednice cca 30 minut. Kdyby se kousky vmíchaly do teplé směsi, rozpouštěly by se. Zvlášť když použijete nepravidelně sekanou čokoládou bez ztužovačů které jsou obvykle v čoko-kouscích.

Do chladnější směsi vmíchejte čoko-kousky.

Hotovo! Skladujte v lednici.

Pokud chcete podávat jako hroudu těsta, pak před podávánmí nechte chvilku mimo lednici.

Mě se v rámci podávání líbí varianta, že se z toho udělá váleček, nakrájí se a trochu zaoblí. A máte takový výsek válce, který vypadá, jako když hodláte péct sušenku. A to mne baví a hygienicky se to jí. Další tipy na konzumaci dole.

Vzato kolem a kolem, dobrá jsou všechny tři těsta. Ta klasická jsou dá se říct jeden druh a to vegan bezlepkové s burákovým máslem je tak nějak druhý druh. Spíš chutnalo to klasické, protože…bylo klasické a mělo kompaktnější chuť (fakt to řekl!). Nicméně třeba u toho vegan těsta zmiňovali, že by z toho udělali kuličky, obalili v kokosu a bylo by to vánoční cukroví. A také existoval naprostý nadšenec pro vegan burákové těsto. No tak, kdo jsem já, abych nesouhlasila s tím vším.

Klasické těsto v běžné i vegan verzi….prostě chutná jako těsto na sušenky 😀 Aha…velké překvapení, že?

Veganské těsto alternativní chutná nejvíc po burákovém máslu. Takže…ano…těsto to je, sušenkové taky, akorát jsou to arašídové sušenky s čokoládovými kousky. Na těch není nic špatně 🙂 Těsto je mnohem měkší. Hodilo by se třeba spíš do kornoutku jako zmrzka, ale to je třeba na mne hodně velká porce. Rozhodně by to šlo nadávkovat dvěma lžícemi, jako když tvarujete noček.

K čemu se tohle všechno dá (proboha) používat?

  • když potřebujete něco vyjíst z ledničky (aha, na to byste přišli sami),
  • prostě si dát do misky a jíst lžičkou,
  • dát si to do zmrzlinového kornoutu jako kopeček zmrzliny (potřebujete změklou/arašídovou verzi) a zase to jíst,
  • uděláte z toho libovolné útvary a ty rovnou servírujete,
  • uděláte z toho kuličky, ubalíte v kokosu a předstíráte, že to tak celou dobu mělo být,
  • udělat z toho kuličky, obalit v čokoládě a máte něco jako pralinky (s příchutí těsta na sušenky),
  • udělat z toho malé kousky, nechat předem zmrznout a přidat do trochu povolené zmrzliny…budete mít zmrzlinu s sušenkovými kousky (vegan verze je měkší i v nižších teplotách),
  • udělat z toho něco jako burákové košíčky, ale dovnitř dáte to těsto místo burákového másla,
  • uděláte z toho mražené zmrzlinové kousky v čokoládě,
  • použijete jako jedno patro náplně do dortu (u té vegan variace opatrně, je měkká),
  • uděláte z toho vrstvený nepečený dort.

Je zajímavé, že jsem se rozhodla dělat tenhle recept, když jsem nikdy nebývala ten typ, co by ujídal těsto. Jenže vždycky to bylo proto, že v tom buď byla syrová vejce (nejím), nebo mne hlídal/a ten, kdo to tvořil 😀 Takže se to muselo vyzkoušet. Jestli to budu dělat znovu? Pravděpodobně ano, protože znám lidi, co to mají moc rádi. Prý jsou to nejlepší sušenky, co jsem kdy dělala (říká osoba, co nerada sušenky, protože jsou suchý) – a prý bychom jim mohli řákat „vlhčenky“, nebo „mokřenky“, nebo „nevysušenky“. A mě se asi nejvíc líbí nevysušenky. Budiž tedy 🙂

A ještě jedno upozornění – nenechávejte si to vedle sebe na stole – budete ujídat. Je to vlastně fakt dobrý.

P.S. recept částečně funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/, kam si můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. tím, že jsou tam 3 verze, tak to zobrazí jen první dvě. Sama to mám uložené třikrát samostatně.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *